KUHAJMO SKUPAJ: Najboljši recept za peko pice

Recept za najbolj slastno pico. (foto: Selma Bizjak)

Za klasičen pekač iz pečice potrebujemo:

200 gr bele moke (gladke bele, polnozrnate bele, pirine) + nekaj za posip, 125 ml tople vode, 5 g svežega kvasa (ali 1 g suhega kvasa), 1 jušna žlica olivnega olja, 3 ščepce soli, 1 kavna žlička sladkorja

Priprava kvasca:

V toplo vodo dodamo kavno žličko sladkorja.
Dodamo kvas.
Posipamo s ščepcem moke in pustimo 10 minut na toplem.

Foto: Selma Bizjak

Priprava testa:

Moko presejemo v skledo.
Dodamo sol.
Prilijemo olje ter aktiviran kvasec.
Vse sestavine dobro pregnetemo.
Testo mora biti brez grudic.
Nato testo predenemo na pomokano površino.
Testo posujemo z moko in pokrijemo s čisto krpo iz blaga.
Pustimo, da vzhaja na toplem 2 uri (če ga ne uporabimo, ga shranimo v hladilnik in pred uporabo postavimo na sobno temperaturo 1 uro pred uporabo).
Pekač z dlanjo rahlo namažemo z oljem in posujemo z moko.
Po dveh urah testo raztegnemo z dlanmi. Robove pustimo debelejše.
Testo lahko tudi razvaljamo, če nismo vešči raztegovanja z dlanmi. V tem primeru bomo izgubili značilno luknjasto testo.
Tako raztegnjeno testo pustimo vzhajati še 10 minut.
Sledi nadev za pizzo. Tukaj prepustite domišljiji svojo pot.
Paradižnikovo omako pripravim doma; iz pelatov žličke do dveh sladkorja, da uničim kislino paradižnika, nekaj ščepcev soli in origana.
Tokrat sem pizzo obložila s prešano slanino, mešanico sira livada in ribane mozzarelle, svežimi rjavimi šampinjoni, zelenimi olivami ter s kislo smetano. Origano pa vedno posujem še po vrhu.
Pizzo pečemo v predhodno ogreti pečici (max kar naša pečica zmore) na 250 stopinj Celzija, na srednjem vodilu 8 – 10 minut (odvisno od moči domače pečice). Zadnjo minuto lahko vklopimo vrhnji žar v pečici. Če pečemo pri višjih stopinjah, čas pečenja skrajšamo.

Foto: Selma Bizjak

Pečeno pizzo pokapljamo z nekaj kapljicami olivnega olja.

Pa dober tek!

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.