Upokojenci, danes ne hodite od doma, svarijo

Upokojenci, počakajte z dvigom pokojnine. (foto: Pexels.com)

Upokojenci bodo danes, zadnji dan v mesecu, na svoj račun prejeli pokojnino za marec. Banke in hranilnice jih zaradi omejevanja širjenja koronavirusa pozivajo, naj poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru.

Tisti z bančno kartico naj dvig raje opravijo na bankomatu, predlagajo. Odsvetujejo pa, da to naredijo prav danes, ko bodo bankomati verjetno bolj obiskani.

V Novi Ljubljani banki pozivajo tudi svojce, naj staršem in starim staršem pomagajo, da ne bodo po nepotrebnem izpostavljeni zdravstvenim tveganjem in jim bo pot v poslovalnico prihranjena.

Tudi Pošta Slovenije je upokojencem predlagala, da obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan nakazila ali vsaj ne takoj zjutraj. Sporoča tudi, da bodo postopki pri izplačilu pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih, prilagojeni. Izplačilo bo namreč potekalo na brezkontakten način na primernem mestu na naslovu prejemnika, so pojasnili.

Foto: Pixabay.com

Za nepokretne ali drugače gibalno ovirane, ki pokojnine ne morejo prevzeti na vhodu v stavbo, bo pismonoša osebi, ki takega upokojenca neguje oz. živi z njim v gospodinjstvu, izjemoma pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec na pošti. Pokojnina bo tej osebi na pošti izplačana ob predložitvi izpolnjenega obrazca, pooblastila, ki ga mora podpisati prejemnik pokojnine, ter osebnega dokumenta.

Prilagojeni so tudi postopki za izplačilo pokojnin oskrbovancem v domovih za starejše oziroma drugih institucijah. Pokojnine bodo namreč izplačane pooblaščenim osebam.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so tudi starostne, je po zadnjih objavljenih podatkih pokojninskega zavoda, ki so za februar, sicer približno 624.400. Samo starostnih upokojencev je med njimi skoraj 457.000.

Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, znaša 556 evrov.

STA