To je pa recept za malce posebno potico, ki ima v nadevu domačo slivovo marmelado, v kateri se najdejo koščki sliv in mak.
Za 2 potici dolžine približno 35 cm potrebujemo:
Za testo: 500 g moke, 150 ml toplega mleka, 42 g svežega kvasa, 200 g masla sobne temperature, 2 jž sladkorja, 1 zavitek vanili sladkor, 2 ščepca soli
Za nadev: 250 g mletega maka, 200 ml 75 g sladkorja, 200 g domače slivove marmelade (z vidnimi koščki sliv), 2 jž ruma
Potrebujemo še: 100 g tekočega masla za preliv pečene potice, 200 g sladkorja v prahu za posip
Priprava:
- Mleko segrejemo, da postane mlačno. Dodamo 2 jž sladkorja, vanj nadrobimo kocko kvasa ter po vrhu posujemo z malce moke.
- Lonček z mlekom in kvasom pustimo na toplem, da kvas vzhaja (približno 15 min).
- Medtem v večjo posodo presejemo moko in dodamo še sladkor, vanili sladkor, sol.
- V manjši skledi zamešamo slivovo marmelado z rumom.
- Ko se kvas aktivira, v skledo k moki dodamo še maslo sobne temperature ter prilijemo vzhajan kvasec.
- Sestavine dobro premešamo in zgnetemo v gladko testo brez grudic.
- Skledo s testom pokrijemo s krpo in postavimo na toplo, da vzhaja (1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen).
- V manjšem lončku segrejemo mleko s sladkorjem, nato vmešamo mak. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo mazljivo strukturo nadeva (ne sme biti preveč suh).
- Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 1,5 cm.
- Testo najprej premažemo s slivovo marmelado. Ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva.
- Čez namažemo še makov nadev.
- Nadevano testo zavijemo z obeh daljših strani, eno proti drugi do polovice celotnega testa (tako dobimo polžast videz potice ob prerezu).
- Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v pečico (srednje rešeto), ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj Celzija.
- Po 15 minutah peke temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija.
- Pečemo jo še 30 – 35 minut. Zadnjih 15 minut peke potico pokrijemo s peki papirjem.
- Pečeno potico še toplo prelijemo s tekočim maslom in takoj bogato posipamo s sladkorjem v prahu.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.