KUHAJMO SKUPAJ: Makovo slivova potica

Makovo slivova potica (foto: Selma Bizjak)

To je pa recept za malce posebno potico, ki ima v nadevu domačo slivovo marmelado, v kateri se najdejo koščki sliv in mak.

Za 2 potici dolžine približno 35 cm potrebujemo:

Za testo: 500 g moke, 150 ml toplega mleka, 42 g svežega kvasa, 200 g masla sobne temperature, 2 jž sladkorja, 1 zavitek vanili sladkor, 2 ščepca soli

Za nadev: 250 g mletega maka, 200 ml  75 g sladkorja, 200 g domače slivove marmelade (z vidnimi koščki sliv), 2 jž ruma

Potrebujemo še: 100 g tekočega masla za preliv pečene potice, 200 g sladkorja v prahu za posip

Priprava:

  1. Mleko segrejemo, da postane mlačno. Dodamo 2 jž sladkorja, vanj nadrobimo kocko kvasa ter po vrhu posujemo z malce moke.
  2. Lonček z mlekom in kvasom pustimo na toplem, da kvas vzhaja (približno 15 min).
  3. Medtem v večjo posodo presejemo moko in dodamo še sladkor, vanili sladkor, sol.
  4. V manjši skledi zamešamo slivovo marmelado z rumom.
  5. Ko se kvas aktivira, v skledo k moki dodamo še maslo sobne temperature ter prilijemo vzhajan kvasec.
  6. Sestavine dobro premešamo in zgnetemo v gladko testo brez grudic.
  7. Skledo s testom pokrijemo s krpo in postavimo na toplo, da vzhaja (1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen).
  8. V manjšem lončku segrejemo mleko s sladkorjem, nato vmešamo mak. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo mazljivo strukturo nadeva (ne sme biti preveč suh).
  9. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 1,5 cm.
  10. Testo najprej premažemo s slivovo marmelado. Ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva.
  11. Čez namažemo še makov nadev.
  12. Nadevano testo zavijemo z obeh daljših strani, eno proti drugi do polovice celotnega testa (tako dobimo polžast videz potice ob prerezu).
  13. Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v pečico (srednje rešeto), ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj Celzija.
  14. Po 15 minutah peke temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija.
  15. Pečemo jo še 30 – 35 minut. Zadnjih 15 minut peke potico pokrijemo s peki papirjem.
  16. Pečeno potico še toplo prelijemo s tekočim maslom in takoj bogato posipamo s sladkorjem v prahu.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.