KUHAJMO SKUPAJ: Kvašeni cimetovi polžki

Kvašeni cimetovi polžki (foto: Selma Bizjak)

Prihaja tisti čas v letu, ko povsod diši po cimetu. In končno sem tudi jaz pripravila omamno dišeče cimetove polžke, ki se lepo podajo k vročemu kakavu s smetano ali ob skodelici toplega sadnega čaja.

Za 6 višjih polžkov (ali za 12 nižjih) potrebujemo:

Za kvašeno testo: 400 g manitoba moke “0” Mlinotest, 50 g masla sobne temperature, 2 čž cimeta, 120 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 ščepec soli, 1 zavitek instant kvasa, 250 ml mlačnega mleka

Za nadev: 50 g ohlajenega tekočega masla, 75 g sladkorja, 2 čž cimeta

Za premaz: 100 g sladkorja v prahu, 70 g kisle smetane, 1 zavitek vanili sladkorja

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko.
  2. Dodamo mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, cimet sol.
  3. Dodamo še instant kvas ter dobro premešamo.
  4. Prilijemo mlačno mleko in zgnetemo gladko testo.
  5. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati toliko časa, da dvakrat naraste.
  6. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost 42 x 35 cm.
  7. Testo premažemo z maslom.
  8. Posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
  9. Po daljši stranici narežemo navpično na 7 cm trakove. Po želji lahko narežemo ožje trakove in tako dobimo več polžkov.
  10. Vsak trak zavijemo v polžka in ga postavimo v pekač, ne preveč tesno enega ob drugem.
  11. Pustimo jih, da še 15 minut vzhajajo.
  12. Ogrejemo pečico na 180°C. Vzhajane pečemo 30 minut na srednjem vodilu.
  13. Medtem pripravimo premaz. Zamešamo sladkor v prahu, kislo smetano in vanili sladkor.
  14. Po 30 minutah cimetove polžke vzamemo iz pečice in jih premažemo s sladkim premazom.
  15. Postavimo jih nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.
  16. Pečene vzamemo iz pečice in ponudimo še tople.
  17. Če ostanejo, so prav tako dobri hladni, tudi naslednji dan.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.