KUHAJMO SKUPAJ: Fokača

Fokača (foto: Selma Bizjak)

Fokača je testo pripravljeno iz moke, vode, soli in kvasa. To je klasičen recept, ki je v Italiji značilen za območje Genove. Obstaja še veliko različic, ki izhajajo iz različnih predelov Italije in se razlikujejo predvsem po načinu priprave in sestavinah nadeva.

Sama sem ljubiteljica paradižnika in črnih oliv, zato sem se odločila, da pripravim neko mediteransko različico, kateri sem dodala še rdečo čebulo in svež majaron.

Potrebujemo za pekač 32 x 28 cm:
za testo:
500 g moke tipa 00, 15 g svežega kvasa, 300 ml vode, 2 žlici oljčnega olja, 7 g soli

za oljčni preliv:
50 ml vode, 50 ml oljčnega olja, 10 g soli

za nadev:
200 g miks češnjevih paradižnikov, črne olive, 1 manjša rdeča čebula, svež majaron

Foto: Selma Bizjak

Priprava:
Najprej pripravimo oljčni preliv. V skodelici z žličko premešamo 50 ml vode in 50 ml oljčnega olja ter 10 g soli. Uporabimo kvalitetno oljčno olje.
Pripravimo kvasec, 300 ml mlačne vode zamešamo z 15 g svežega kvasa. Počakamo 15 minut, da se kvas aktivira.
Medtem v večjo skledo presejemo moko kateri dodamo 7 g soli. V sredini moke naredimo jamico v katero kasneje vlijemo kvasec ter 2 žlici oljčnega olja. Vse skupaj na hitro premešamo z žlico ter pokrijemo s kuhinjsko krpo iz blaga.
Pustimo, da počiva 20 minut.
Pekač obložimo s peki papirjem ter nanj predenemo testo. Testo narahlo premažemo z oljčnim prelivom.
Spet pokrijemo s krpo in pustimo počivati 20 minut.
Nato z blazinicami prstov testo raztegnemo po dnu pekača. To počnemo nežno, da ne uničimo mehurčkov, ki nastanejo med vzhajanjem testa. Še enkrat premažemo z oljčnim prelivom.
Spet pokrijemo in pustimo počivati še 20 minut.
Z blazinicami prstov po vsej površini testa naredimo več vdolbinic. Oljčni preliv še enkrat premešamo z žličko in prelijemo po celotni površini testa.
Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati zadnjih 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Po zadnjem počivanju testa ga ponovno odkrijemo in v vdolbinice nadevamo paradižnik ter črne olive. Dodamo še na tanjše kolobarje narezano čebulo.

Pekač postavimo v predogreto pečico in pečemo 25 – 30 minut.
Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem. Pečice pa ne odpiramo prvih 25 minut.
Pečeno fokačo ohladimo. posujemo z lističi svežega majarona ter narežemo na manjše ali večje kose.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.