Vlada je odločila: Jutri se odpirajo avtopralnice

Od jutri dalje imajo tudi avtopralnice zeleno luč. (foto: Pixabay.com)

Vlada je na današnji dopisni seji določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev. Od sobote bodo tako prebivalcem zaradi nujnosti sklepanja zavarovalnih pogodb na voljo storitve zavarovalniškega posredovanja, zeleno luč za odprtje svojih vrat pa so dobile tudi avtopralnice.

Ministrska ekipa je danes sprejela dopolnitve odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter z njimi določila nove izjeme, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Od 21. marca je dovoljeno tudi odprtje trgovin s hrano za živali, od 3. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

V ponedeljek so nato z novimi spremembami odloka lahko vrata odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom.

Odprla so se tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako so vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Ponovno so se odprle kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

S ponedeljkom so znova zaživele še storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Pri izvajanju vseh storitev je treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

Pred vstopom v prostore je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

Zaposleni morajo upoštevati splošna priporočila za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Med drugim na delo ne smejo prihajati bolni, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen pa morajo o tem po telefonu obvestiti delodajalca.

Navodila vlade vključujejo še več drugih zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi ipd.

V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje.

STA