KUHAJMO SKUPAJ: Bolonjska omaka

Bolonjska omaka (foto: Selma Bizjak)

Tokrat sem se podala v raziskovanje pravega recepta za Ragu Bolognese ali bolonjsko omako kot ji pravimo pri nas. To je najbolj poznana italijanska omaka na svetu. Predelala sem nekaj starih italijanskih kuharskih knjig ter izluščila najbolj pomembno. Sledila je priprava in kuhanje, rezultat pa, za moj okus, odličen.

Za 4 osebe potrebujemo: 350 g grobo mletega govejega mesa, 150 g pancete, 300 ml pasiranega paradižnika, 1 korenček, 1 majhna čebula, približno 8 cm stebelne zelene, 100 ml rdečega vina, sol, poper, mešanica začimb Sugo & Bolognese Trije kralji*, 2 jž oljčnega olja, jušna zelenjavna osnova

*V kolikor uporabite mešanico začimb Sugo & Bolognese Trije kralji, potem izpustite sol in poper, saj sta že dodana v mešanici

Priprava:

  1. Kraško panceto najprej narežemo na tanke rezine, nato jo še dobro sesekljamo.
  2. V vročo lonec dodamo 2 jž olja in sesekljano panceto. Počakamo, da zacvrči. Dobro premešamo in pustimo, da se lepo praži. Pazimo, da se ne prežge.
  3. Medtem očistimo in res drobno nasekljamo vse tri vrste zelenjave in vse tri res na drobno sesekljamo. Dodamo jo k panceti in jo dobro prepražimo (približno 5 minut).
  4. Nato dodamo mleto goveje meso in ga dobro prepražimo, da dobi lepo rjavo.
  5. Ko mleto meso izpusti ves svoj sok in ima lepo rjavo barvo, ga zalijemo z vinom.
  6. Pražimo še toliko časa, da ni več vonja po alkoholu.**
  7. Takrat dodamo pasiran paradižnik (ali paradižnikov sok).***
  8. Pri roki pa imejmo jušno zelenjavno juho, saj se bo ragu kuhal 2 uri in mu bomo vmes morali dodati nekaj tekočine.
  9. Temperaturo kuhališča znižamo in lonec delno pokrijemo.
  10. Vmes vsake toliko premešamo in prilijemo nekaj tekočine, ne sme pa biti preredko.
  11. Po približno dveh urah kuhanja je naš ragu Bolognese pripravljen.
  12. Šele sedaj ga solimo in popramo. Jaz sem uporabila samo mešanico začimb Sugo & Bolognese Trije kralji, saj vsebuje tudi sol in poper.

**Vino raguju doda prijeten vonj in okus. Izberete lahko tako črno kot belo vino, saj Italijani uporabljajo tako eno kot drugo.

***Sama sem namesto paradižnikovega soka doma spasirala pelate sorte San Marzano.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.