Dobrih 17 milijonov evrov za dnevne oblike varstva za starejše

Decembra se obeta upokojencem solidarnostni dodatek. (foto: Freepik.com)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko se je odločila podpreti javni razpis za sofinanciranje vlaganja v infrastrukturo za dnevne oblike varstva in začasne namestitve za starejše. Skupna višina sredstev za izvedbo razpisa znaša 21,5 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 17,2 milijona evrov.

Za programsko območje kohezijska regija Vzhodna Slovenija bo namenjenih 11,6 milijona evrov, za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija pa 9,9 milijona evrov. Razpis bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo predvidoma v prihodnjem tednu, so včeraj sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Freepik.com

Namen razpisa je sofinanciranje projektov za vzpostavitve enot za dnevne oblike varstva in začasne namestitve za osebe, starejše od 65 let, na način, da se zgradi, rekonstruira ali pridobi objekte, ki bodo primerni za opravljanje te dejavnosti. Sofinanciranih bo predvidoma 30 projektov, od tega 20 projektov vzpostavitve enot za začasne namestitve in deset projektov vzpostavitve enot za dnevne oblike varstva.

Razpis bo prispeval k prehodu z institucionalnih storitev na skupnostne oblike storitev in predstavlja prispevek na področju vključevanja starejših od 65 let v svoje domače okolje in širšo skupnost, so še pojasnili na ministrstvu.