UKC Ljubljana: Opravljenih 27 testov na koronavirus

(foto: Freepik.com)

“Do danes zjutraj je bilo opravljenih 27 testov na koronavirus. Vsi so bili negativni,” so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na informativni telefonski številki za informacije o koronavirusu 01 522 45 40 in 01 522 45 41 so od 15. ure včeraj do danes do 13. ure prejeli 41 klicev. Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih je smiselen obisk osebnega zdravnika oziroma UKC Ljubljana. Zdravstveni dispečer jih je primerno informiral oziroma usmeril, s čimer UKC Ljubljana preprečuje nepotreben vstop v urgenco in UKC.

V sodelovanju z ZD Ljubljana so na vhodu v urgetni center zagotovili zdravstveno osebje, ki ljudi pravilno usmerja ob morebitnem sumu na okužbo s koronavirusom na Infekcijsko kliniko, s čimer preprečujejo nepotreben vstop v urgenco in UKC. Zaradi posebnega režima je zaprtih več vhodov v stavbe UKC Ljubljana in se vsi – tako osebje kot obiskovalci – usmerjajo na glavne vstopne točke.

Zaznana je bila povečana poraba zaščitnih mask (in deloma razkužil), predvsem na vstopnih točkah na oddelke in v posamezne stavbe bolnišnice, kjer je bila tovrstna oprema na voljo v večjih paketih. Da bi porabo prilagodili resničnim potrebam, je bilo dogovorjeno, da zaščitne maske (po en kos) ob utemeljeni potrebi izdaja informator oziroma pristojna oseba in da ne bodo več povsem prosto dostopne v embalaži (paketih), kot je bila dosedanja praksa v bolnišnici. Varnostna služba je bila dodatno opozorjena, naj dosledno opozarja na primerno uporabo zaščitne opreme.

Režim obiskov
Zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb UKC Ljubljana uveljavlja poseben režim dostopa v bolnišnico. Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Omejitev velja tudi za pokretne bolnike in njihovo srečevanje in zbiranje v avlah, saj je tudi v tem primeru storjen kontakt. Vstop na Urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalce prosimo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe, poudarjajo pri UKC Ljubljana.

Režim v porodnišnici
Zaradi povečanega števila respiratornih okužb in virusnih obolenj bodo na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana od 26.02.2020 do preklica ukinili vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih.

Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe je dovoljena, vendar izključno v času poroda. Na Enoti za intezivno terapijo novorojencev do preklica ostaja dovoljen obisk zdravega očeta. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva.

Ob vstopu v prostore porodnišnice se obvezno zglasite pri varnostniku za nadaljnja navodila, še opozarjajo pri UKC Ljubljana.