Zvišanje pokojnin za 3,2 odstotka

(foto: Pexels.com)

Upokojenci bodo konec meseca prejeli 3,2 odstotka višje pokojnine, je danes sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Redno usklajeni zneski bodo veljali že od 1. januarja.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo za tokratno uskladitev na letni ravni namenil 172 milijonov evrov, so za STA navedli na zavodu.

Kaj pomeni 3,2 odstotno povišanje za pokojnino v višini 600 evrov?

Pokojnina v višini 600 evrov bo po 3,2-odstotni uskladitvi višja za 19,20 evra in bo tako znašala malenkost več kot 619 evrov.

Redna uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Foto: Pexels.com

Konec leta tudi izredna uskladitev pokojnin

Pokojnine se bodo konec letošnjega leta uskladile tudi izredno. Po zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin bi vsi upokojenci prejeli znesek v višini 6,50 evra. Državni svet pa je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe zakona, po katerem bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka. S tem predlogom se strinja tudi Ekonomsko-socialni svet, še poroča STA.