Zelena streha v mestno okolje prinaša občutek narave

Zelene strehe so ena najstarejših oblik streh, ki so jo poznali že Babilonci, Rimljani in Vikingi. Danes so atraktivna rešitev predvsem v urbanih okoljih, a njihove prednosti segajo precej dlje od videza. Veliko namreč prispevajo k trajnostni gradnji in ohranjanju okolja.

Zelene strehe imenujemo zelene zato, ker omogočajo rast rastlin. To jim daje – sploh v mestnih okoliših – precej širšo vlogo. Zmanjšujejo namreč toplotne otoke v urbanih okoljih, absorbirajo meteorno vodo in izboljšujejo kakovost zraka. S tem prispevajo k ohranjanju naravnega okolja in biotske raznovrstnosti.

V času, ko v gradbeništvu prevladuje gradnja energetsko učinkovitith objektov in potrošniki pazimo na vsak evro, omogoča boljšo uporabo energije. »Dodatna izolacija, ki jo zagotavljajo zelene strehe, zmanjšuje porabo energije za ogrevanje in hlajenje stavb, kar vodi v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in nižje stroške obratovanja. Poleg tega pa zelene strehe prispevajo k estetski privlačnosti stavb in sosesk ter ustvarjajo prijetno okolje za bivanje in delo. Navsezadnje lahko služijo kot habitat za živali in rastline, kar prispeva k biotski raznovrstnosti in ekološkem ravnotežju,« pojasnjuje Nejc Hrnčič, direktor podjetja Brilosa.

V Brilosi pri projektiranju svojih zgradb tako kot ključno izpostavljajo prav ravnovesje med bližino narave in mestnega utripa. Eno od njihovih vodil pri umestitvi v prostor je, da tudi mestne zgradbe občutijo utrip narave. »Rastline na zelenih strehah ščitijo streho pred vremenskimi vplivi, kot sta toča in UV žarki, kar podaljšuje njeno življenjsko dobo in zmanjšuje stroške vzdrževanja. Če pa se vrnem k ljudem, zelena streha, ki je nad ravnjo prometnih površin, je lahko tudi varen in miren prostor za druženje in igro otrok,« sklene Hrnčič.