V bronasti gazeli lahko dela tako gradbenik, strojnik, kamnosek, kot tudi arhitekt, prodajnik, logistik, ekonomist

Si želite biti strojnik, gradbenik, kamnosek, arhitekt, mizar, tehnolog, tehnični risar, strojni (CNC) operater, nabavnik, logistik, prodajnik, razvojnik, kalkulant, orodjar, koordinator, vodja projektov ali objektov? Kakšni so, kakšne so njihove lastnosti, kako poklic izgleda v praksi?

»Danes je podjetje prvič odprlo svoja vrata, da širši javnosti, predvsem učencem, dijakom in njihovim staršem, predstavimo možnosti zaposlitve oziroma poklicev v našem podjetju,« je na izredno dobro obiskanem informativnem dnevu podjetja Marmor Hotavlje dejala vodja prodaje za slovenski in avstrijski trg Helena Selak. Vodilno svetovno kamnoseško podjetje v svetu z več kot 300-letno tradicijo izpostavlja najbolj to, da iščejo nove sodelavce, ki so se predvsem pripravljeni učiti in razvijati, medtem ko ustrezna izobrazba ni nujno predpogoj za zaposlitev. Vsakemu novemu sodelavcu dodelijo svojega mentorja, ki skrbi za njegov razvoj, uvajanje in učenje, ne glede na njegovo predhodno izobrazbo.

V družinskem podjetju v ospredje dajejo tudi družinske vrednote. Svojim zaposlenim omogočajo prehajanje med delovnimi mesti, kjer hkrati skušajo slediti njihovim željam in ambicijam. Organizirajo številne družabne dogodke in z zanimivimi dejavnostmi krepijo timski duh. »Osnovnošolci in dijaki lahko izkoristijo možnost vajeništva, kadrovskih štipendij, obvezne šolske prakse ali počitniškega dela,« je o tem, kakšne možnosti imajo mladi v njihovem podjetju, pojasnila vodja kadrovske službe Klara Baran Babnik. Pri tem je še poudarila običajno prakso podjetij, da poplačajo njihovo kadrovsko štipendijo, v primeru, da štipendist menja podjetje in mu tako štipendije ni potrebno vračati.

Udeleženci so si ogledali tudi proizvodnjo, opremljeno z najsodobnejšimi stroji ter pisarne. Spoznali so, kako se na CNC ter ”water jet” strojih režejo in obdelujejo kamniti bloki ali plošče, prav tako pa tudi ročni del proizvodnje, kjer mojstri kamnoseki končnemu izdelku s svojimi ročnimi spretnostmi dodajo izdelku žlahtnost in mehkobo. Videli so tudi sestavljanje edinstvenih umetniških mozaikov za mega luksuzne jahte. 

V gorenjski gazeli dajejo poudarek doseči najboljšo kombinacijo moderne tehnologije in ročne kamnoseške obrti ter pripeljati obdelavo kamna do popolnosti. Njihova uspešnost se kaže predvsem pri delovanju na najbolj luksuznih projektih po celem svetu, kjer sodelujejo z uveljavljenimi ter znanimi osebnostmi, arhitekti in oblikovalci. Pri opremljanju megajaht, rezidenc, fasad ali umetniških skulptur sodeluje velika ekipa, ki poskrbi za celosten proces. To so sodelavci v financah, kontrolingu, prodaji, nabavi primernega kamna in ostalih materialov, izdelavi tehniških načrtov, projektnih vodij, tehnologov, vodje objektov, ter sodelavcev, ki upravljajo z različnimi stroji, sodelavcev v proizvodnji ter vgradnji na terenu, itd.

Tudi zaposleni so delili svoje vtise o sodelovanju v podjetju. Vodja projektov Gregor Flajnik je predstavil delo vodje projektov, en izmed skrbnikov za dobljen posel, ki ga pelje od ideje in vse do končnega izdelka. Vodja kalkulacij Martin Jenko je opisal svoje ključne naloge, ki so zbiranje vseh informacij od vodij projektov, prodajnikov, naročnikov in razvojnikov, priprava kratke simulacije in kalkulacija stroška izdelave unikatnega izdelka ali celotnega projekta. Luka Kanc je o delu nabavnika in logistike zaupal: »Za delo tukaj sem se odločil predvsem zaradi dela v mednarodnem okolju in možnosti potovanj. Srečujemo se z raznimi zelo priznanimi arhitekti in oblikovalci, med drugim sem se srečal tudi s kapitanom največje jadrnice na svetu.« Tehnolog in vodja tehničnih risarjev Luka Romih je orisal pripravo dokumentacije, načrtov, 3D modeliranje, spremljanje proizvodnje in komunikacijo z naročnikom. Obratovodja Aljaž Podobnik je v podjetje prišel s kadrovsko štipendijo v času študija. Najprej je krožil po proizvodnji, delal pa je na strojih, dodelavi in vzdrževanju, danes pa v proizvodnji z ekipo naredijo izdelek po želenem načrtu. Vodja strojne delavnice Jurij Markelj je ugotovil:  »V tem podjetju ni težkih bremen. Smo v čistem in toplem okolju, ni prahu in delamo z modernimi stroji.« Vodja dodelave Arnes Džanan, ki je v Marmor Hotavlje prišel iz Bosne in Hercegovine brez kamnoseškega znanja, danes pa mojster kamnosek in vodja ekipe, je zaupal, da se v podjetju in med sodelavci počuti zelo sprejeto. Domen Kolman je opisal delo monterjev na terenu, ki veliko dela opravijo v ladjedelnicah v tujini: »Delal sem tudi na 40-metrski jahti priznanega režiserja Stevena Spielberga. Montaža omogoča potovanje in spoznavanje novih ljudi.« Spoznavanje podjetja je strnil kadrovski štipendist Filip Krek, ki je v podjetju Marmor Hotavlje opravljal prakso in počitniško delo, včasih pa dela tudi v popoldanski izmeni. »Sprejeli so me z odprtimi rokami, naučili so me veliko, delo pa je raznoliko.«

Ravnatelj Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas Izidor Selak je vidno navdušen nad več kot 50 šolarji na dogodku izpostavil: »Zadovoljen sem, da imamo pri nas tako uspešno delovno organizacijo. Vsa ta leta v sodelovanju z vodstvom organiziramo vodene oglede, kjer lahko vidijo delovni proces.« En izmed osnovnošolcev je poudaril, da je zelo zanimivo, kako delajo po celotnem svetu s kamni. Drugi je bil vesel, da se je na dogodku naučil nekaj novega in je videl, kam bo lahko šel naprej po zaključku šolanja. Enemu izmed srednješolcev je bila zanimiva sama proizvodnja, sestavljanje mozaikov in lepljenje ter rezanje velikih predmetov. »Na začetku sem mislil, da bo precej prašno, ampak je za tako proizvodnjo zelo čisto.« Skozi njihova vrata pa je tudi vstopila ena izmed študentk Gradbene fakultete, sicer domačinka, ki si je želela od blizu spoznati njihove procese dela. »Niso samo ljudje za strojem, ampak so tukaj različni poklici, kar me je v bistvu najbolj navdušilo in mi je pokazalo, da imam veliko možnost zaposlitve.«

Fotografije v večji resoluciji najdete tukaj.

Bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini.