Obveščamo: Katere trgovine so lahko danes izjemoma odprte in zakaj?

Foto: Pixabay.com

Prodajalne z živili, ki so po odloku vlade ob nedeljah in dela prostih dneh sicer zaprte, bodo lahko danes med 8. in 13. uro izjemoma odprte. Vlada je tako odločila, da bi zmanjšala gnečo pred in po prvomajskih praznikih.

Vlada je minuli torek z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določila, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko danes med 8. in 13. uro odprte. Ob nedeljah so lahko v času veljave vladnega odloka odprti le bencinski servisi in lekarne.

V okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa je od 16. marca v veljavi odlok o prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom, po katerem so lahko delovale le prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Vlada je kasneje nabor izjem večkrat razširila in mednje uvrstila prodajalne s hrano za živali, vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri katerih ni stika s potrošniki, prodajalne z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom ali pohištvom in prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih.

Foto: Pixabay.com

Odprte so lahko tudi specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, servisne delavnice za popravilo in vzdrževanje tehničnega blaga ter motornih vozil in koles, mogoče so storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (npr. vrtnarske storitve, krovska in fasaderska dela), osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, frizerski in kozmetični saloni, športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Odprti so lahko tudi saloni za nego živali in avtopralnice, mogoče so storitve zavarovalniškega posredovanja.

Nazadnje so od četrtka lahko odprte knjižnice, galerije in muzeji ter možne storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve.

V ponedeljek pa bodo dovoljene strežba na površinah gostinskih lokalov na prostem, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev ter storitve na področjih fotografske dejavnosti, fotokopirnic, urarstva in zlatarstva, poroča STA.