Nove študije o koronavirusu razkrivajo: Preživi lahko do tri dni

foto: Freepik.com

Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni, so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur.

Znanstveniki z ameriškega inštituta za zdravje (NIH) v zvezni državi Montana so ugotovili, da lahko virus sars-cov-2 na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.

Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah. Na bakrenih medtem umre že v štirih urah.

Eden od vodij študije Vincent Munster je ob tem izpostavil, da ti podatki kažejo na velik pomen higiene rok in razkuževanja površin.

Raziskave so namreč pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti. Zelo učinkovita so tudi belila.

Koliko časa novi koronavirus preživi na oblačilih in drugih površinah, ki jih je težje razkužiti, še ugotavljajo. Vpojna naravna vlakna bi lahko virus hitro posušila, meni Munster. “Domnevamo, da se zaradi poroznega materiala hitro posuši in zadrži na vlaknih,” je povedal. Preučujejo tudi še vpliv temperature in vlage na sars-cov-2.

So pa ugotovili, da lahko kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi le približno dve uri. Ko človek enkrat zakašlja nastane do 3000 kapljic, navaja BBC.

STA