Zdravilni hren: Zakaj bi ga morali uporabljati pogosteje?

Najbolj zdravilen je presni hren. (foto: bbc.co.uk)

Hren spada med eno najbolj zdravilnih rastlin, vsebuje veliko količino vitamina C in na našem jedilniku bi moral biti bolj pogosto.

Hren deluje antibakterijsko, je naravni antibiotik, pomaga pri motnjah v delovanju trebušne slinavke. Prav tako je nepogrešljiv za vse, ki imajo sladkorno bolezen, prežene spomladansko utrujenost, pomaga pri zdravljenju dihal.

Hrenova tinktura
Sami lahko pripravite zdravilno hrenovo tinkturo, s katero lahko lajšate težave s kožo. Hrenova tinktura pomaga pri hitrejšemu celjenju ran.

Presni hren naribate, dodate enako količino alkohola, zmešate in pustite vsaj eno uro, nato pa precedite in tinkturo uporabljate za celjenje ran.

Hren odpravlja glavobol. (foto: Freepik.com)

Hrenovi obkladki
Hren vam lahko pomaga tudi pri zelo hudem glavobolu ali pri odpravljanju oteklin.

Hren naribate, zavijete v gazo in položite na oteklo mesto. Če imate močan glavobol, hrenovo oblogo položite za nekaj minut na tilnik.

Nariban hren kot dodatek k jedem
Hren je začimba, ki bi jo morali uživati redno. Najbolj zdravilen je presni hren, tega lahko dodamo v solate, k siru, mesu. Zaradi močnih eteričnih olj, pa deluje zelo očiščevalno na dihala. Kar pa je seveda zdravilno.

Hrenov sirup
Hrenov sirup si lahko pripravite in uporabite, kadar imate težave z dihali, za krepitev in zdravljenje pljuč.

Presni hren naribate, zmešate z enako količino medu, pustite čez noč, nato pa dobro pregnetete in iztisnete sirup. Na tak način boste dobili zelo močan in zdravilen sirup. Tega shranite v steklenički in jemljite po eno do dve majhni žlički na dan.

Česen in hren sta odlična kombinacija. (foto: Freepik.com)

Hren s česnom
Posebej za starejše ljudi je hren s česnom izvrstno zdravilo. Obe živili delujeta obnavljajoče na žile in znižujeta krvni tlak.

Vir:
Ljudski zdravnik, Alfred Vogel