Velikonočni prazniki se počasi iztekajo, najbrž pa imate še sedaj v hladilniku pirhe. Če ne veste, kako jih porabiti, lahko iz njih pripravite okusne jedi. Nekaj smo jih zbrali v prispevku.
Jajčni namaz
Zanj boste potrebovali 4 do 5 jajc, 2 žlici majoneze, 2 žlici kisle smetane, žličko gorčice ali pol žličke hrena, 5 kislih kumaric, topljeni sirček ali košček masla, sol in poper.
Pirhe olupimo in jajca dobro pretlačimo z vilicami. Na drobno sesekljamo kisle kumarice in jih primešamo jajcem. Skupaj zmešamo majonezo, kislo smetano, hren ali gorčico ter topljeni sirček ali maslo. Nato zmes primešamo k jajcem in kumaricam, solimo in popramo po okusu. Namaz za eno uro postavimo v hladilnik, preden ga uporabimo, ga še enkrat dobro premešamo.
Če ga boste namazali na kosu popečenega kruhka ali na domačem kruhu, vam ga bo zmanjkalo prehitro! Dober tek.
Fižol z jajci
Potrebovali boste skodelico kuhanega fižola ali pa eno konzervo fižola. Če boste uporabili fižol iz konzerve, ga prej dobro sperite pod toplo vodo, odcedite in stresite v skledo. Potrebovali boste še manjšo čebulo, strok česna, peteršilj, 5 jajc, sol, poper, kis in olje.
Pirhe olupite, narežite na tanke kolobarje in stresite k fižolu. Sesekljajte čebulo, na drobno sesekljajte strok česna, peteršilj. Stresite v skledo, nato dodajte še sol in poper, kis in olje ter vse skupaj previdno zmešajte.
Če imate ostanke kuhane šunke ali govedine iz juhe, lahko meso narežete na manjše kocke in dodate k jajčni solati.
Hranite v hladilniku, porabite v dveh dneh.
Krompir z jajci
Potrebovali boste 4 pirhe, 3 srednje velike krompirje, čebulo, kisle kumarice, nariban sir, kis, žlico majoneze, sol in poper.
Krompir skuhajte, hladnega olupite in narežite na kolobarje. Olupite pirhe in jih narežite na tanjše kolobarje, dodajte h krompirju. Kisle kumarice in čebulo sesekljajte in primešajte k jajcem in krompirju. Solite, poprajte, dodajte kis, pest naribanega sira in žlico majoneze, premešajte in postavite v hladilnik za eno uro.
Krompirjeva solata z jajci se odlično prilega k mesni pečenki.