Zdrava hrana, ki uravnava hormone in pomaga pri hujšanju

Zdrava živila skrbijo za pravilno delovanje hormonov. (foto: Pixabay.com)

Z leti lahko pride do porušenega ravnovesja hormonov, posledično se lahko pričnejo hitreje nabirati odvečni kilogrami, pojavijo se lahko bolezenske nevšečnosti. Da bi to kar se da uspešno preprečevali, je prav, da na svoj jedilnik dodate tudi živila, ki pomagajo uravnavati hormone, prav tako pa skrbijo za zdravo telesno težo.

Katera živila so to?

Morske alge
Študije pravijo, da so morske alge, ki jih uporabljamo v kulinariki, polne antioksidantov, vitaminov in mineralov. Krepijo imunski sistem, preprečujejo infekcije v telesu. Vsebujejo tudi visoko raven proteinov, železa, kalcija, joda in so zelo priporočljive tudi za vse tiste, ki niso ljubitelji mesa.

Pravilna kombinacija živil
Mnogi strokovnjaki zagovarjajo tudi pravilno kombinacijo živil. Če jemo obrok, ki je sestavljen iz proteinov (riba, meso), ogljikovih hidratov (sadje, zelenjava) in zdravih maščob (oljčno olje, avokado), na tak način uravnavamo delovanje hormonov in skrbimo za vitko linijo.

Foto: Pixabay.com

Zeleni čaj ali mača (matcha)
Mača je posebna vrsta zelena čaja v prahu. Študije so pokazale, da ima neverjetno moč pri hujšanju, saj pospešeno topi odvečne maščobe. Mača ima to sposobnost, da iz sicer običajnih 8 do 10 odstotkov porabe energije pospeši organizem, da jo porabi za kar 35 do 43 odstotkov več. Poleg tega pa ta zdravilni napitek krepi tudi možgane.

Zelena zelenjava
Zelena zelenjava je še vedno pri samem vrhu super hrane, kadar govorimo o zdravju, hujšanju in pravilnemu delovanju hormonov. Še posebej brokoli je zelo cenjen. Bogat je z antioksidanti, vsebuje vitamine A, E in C. Naj bo vsaj vsak drugi dan na krožniku.