Zdrav zajtrk: Ščitil vas bo pred povišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo

Kefir lahko mešate tudi s sadjem. (foto: Pixabay.com)

Skrbite za zdrav zajtrk? To je najpomembnejši obrok dneva in če je sestavljen iz zdravih sestavin, lahko z njim krepite zdravje, si uredite prebavo in tudi izgubite kak odvečni kilogram.
Super pa je tudi, ker zdrav zajtrk povrne energijo in dobro počutje.

Strokovnjakinja za prehrano svetuje zdrav zajtrk iz treh sestavin: jogurt, žitarice in lanena semena. Po mnenju strokovnjakinje za zdravo prehrano dr. Sarah Brewer so ta tri živila ključna za zdrav začetek dneva, saj vsebujejo probiotike, kalcij, fosfor in proteine. A pomembno je, da izberete kvaliteten jogurt in žitarice brez dodanih sladkorjev . sestavini zmešate skupaj, po vrhu pa potresete še eno žličko lanenih semen, ki ste jih zmleli tik pred obrokom.

Po mnenju strokovnjakinje tak zdrav zajtrk znižuje povišan krvni tlak, krepi kosti in ščiti pred osteoporozo, zmanjšuje možnost za nastanek sladkorne bolezni in pomaga pri hujšanju.
»Študije so pokazale, da je jogurt v kombinaciji z zdravimi žitaricami in lanenim semenom super hrana, ki preprečuje razvoj vseh naštetih bolezni,« je pojasnila Brewerjeva in dodala, da ne bo nič narobe, če si tak zajtrk privoščimo vsako jutro.