Zakaj je dobro jesti jajca vsak dan?

Foto: freepik.com

Bogata so z vlakninami, proteini, železom in vitamini. Krepijo vid, pomagajo pri hujšanju, krepijo možgane, ščitijo pred rakom …

Strokovnjaki so v študijah potrdili številne pozitivne lastnosti kokošjih jajc. Svetujejo, naj bodo na jedilniku čim večkrat.

Krepijo vid

Jajca so bogata z močnimi antioksidanti, med njimi tudi zeaksantin in lutein, ki ščitita naše oči ter zmanjšujeta možnost nastanka očesne mrene.

Pomagajo pri hujšanju

Ne samo, da vsebujejo številne zdravilne esencialne maščobe, so tudi odlično živilo, če želimo shujšati. Dokazano je, da če za zajtrk jeste jajca, boste hitreje shujšali. Raziskava je namreč pokazala, da so ljudje, ki so za zajtrk redno jedli kuhana ali ocvrta jajca, shujšali veliko hitreje, saj jajca nasitijo in vsebujejo zdrave maščobe ter beljakovine.

Zmanjšujejo možnost za nastanek raka

Strokovnjaki so dokazali, da jajca ščitijo tudi pred rakom. Še posebej proti rakom dojk. Poleg tega jajca vsebujejo zdrave maščobe in beljakovine, ki ščitijo in krepijo živčni sistem, so tudi odlična hrana za mišice. Telesu dajejo energijo, ki jo potrebuje preko celega dneva.

Krepijo možgane

Strokovnjaki so dokazali tudi, da jajca izredno pozitivno vplivajo na naše možgane. Krepijo spomin in preprečujejo Alzheimerjevo bolezen.