Ta živila potrebujemo za zdravo črevesje in redno prebavo

(foto: freepik.com)

Hrana je lahko tudi dobro zdravilo za čiščenje organizma. Preberite si, katera hrana vam pomaga pri čiščenju ledvic, jeter, črevesja ter kože  in jo na svoj jedilnik dodajte čim večkrat.

Jabolka

Lupina jabolka vsebuje pektin, ta znižuje raven krvnega holesterola, meso sadeža pa vsebuje več kot 20 mineralov, ima visoko vsebnost sadnih kislin, veliko vitaminov. Jabolka uravnavajo delovanje črevesja in čistijo organizem.

Avokado

Avokado sodi v skupino najbolj hranljivih sadežev. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin. Te zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, raka, sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska.

Rdeča pesa

Rdeča pesa vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline. Železo je pomemben pri nastajanju rdečih krvnih celic, kalij pomaga pri reguliranju krvnega pritiska in utripa, folna kislina preprečuje slabokrvnost. Poleg naštetega pa rdeča pesa preprečuje tudi nastajanje žolčnih kamnov, čisti črevesje, razstruplja jetra in žolčnik.

Borovnice

Borovnice vsebujejo veliko hranilnih snovi, so prava zakladnica antioksidantov. Pomagajo proti staranju (Alzheimerjeva bolezen, demenca), zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, preprečujejo nastanek raka, pomagajo celo pri multipli sklerozi. Ohranjajo našo kožo zdravo, zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okrog oči. Blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil, zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje strdkov.

Zelje

Zelje je bogat vir mikrominerala selena,  vsebuje ogromno vitamina C, med minerali prevladujejo kalij, baker, železo, magnezij in žveplo. Zelje pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, uravnava delovanje žlez, čisti in razstruplja organizem, znižuje raven krvnega holesterola, spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, skrbi za zdravo srce in ožilje, krepi imunski sistem, izboljšuje spomin in koncentracijo ter povečuje spolno aktivnost.

(foto: pixabay.com)

Zelena

Zelena vsebuje veliko vitamina C, K in kalija. Vsebuje tudi vse vitamine B. Čisti organizem, koristna je za kožo, lase, oči in jetra.

Čebula

Čebula vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov. Je naravni antibiotik, priporoča se jo pri prehladih in gripi. Ugodno vpliva na krvni holesterol in krvni tlak. Zmanjšuje tveganje za obolenjem črevesnega raka.

Grenivka

Grenivka vsebuje veliko dragocenih sestavin, ena izmed njih je lomonin. Vsebuje minerale in vitamine. Spodbuja apetit, uravnava prebavo. Zaužitje grenivke na tešče čisti črevesje.

Ohrovt

Ohrovt vsebuje veliko askorbigena, ki se med kuhanjem cepi in sprošča vitamin C. vsebuje tudi vitamine E, B6 in K, folno kislino, minerale. Krepi imunski sistem.

Stročnice

Večina stročnic vsebuje kalij, železo, vitamine B, magnezij in folate. Preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja, ohranjajo nizko raven holesterola, zmanjšajo tveganje za nastanek raka.

Limona

Limona vsebuje veliko vitamina C, nekaj magnezija, fosforja, kalcija in natrija. Preprečuje prebavne motnje, slabosti in razne infekcije. Pripomore k zmanjšanju krvnega holesterola in sladkorja. Znižuje povišan krvni tlak, pomaga proti glavobolu in utrujenosti.

Vodna kreša

Vodna kreša je bogata z vitamini A, C in K. Vsebuje lutein in zeaksantin, to sta antioksidanta, ki sta zelo koristna za zdravje oči. Preprečuje izpadanje las, plešavost, je ena najbolj koristnih rastlin v boju proti raku. Je odlično čistilo za kri.

Zdrave juhe krepijo imunsko odpornost. (foto: Pixabay.com)