Ne morete shujšati? To je lahko pravi razlog!

(foto: freepik.com)

Če se tudi vi prehranjujete zdravo, se gibate, pa nikakor ne morete shujšati, je to lahko zaradi povečanega hormona. Preberite in ukrepajte!

Nenehna izpostavljenost stresu dviguje raven hormona kortizola v telesu. To je hormon, ki lahko povzroča tudi debelost.

Če želite shujšati, se prehranjujete zdravo, se gibate in pijete dovolj vode, tehtnica pa se nikakor noče premakniti, lahko težava tiči tudi v tem, da je raven vašega hormona kortizola previsoka. Če telo proizvaja preveč kortizola, to lahko privede do mnogih zdravstvenih težav, med njimi tudi do Cushingovega sindroma. To je bolezen, ki nastane zaradi povišanega kortizola. In prav to je lahko glavni krivec, da hujšanje ni uspešno.

Raven kortizola se veča največkrat zaradi stresa, ta pa lahko povzroči polno zdravstvenih težav, upočasni metabolizem, prebavo, odvečna maščoba se prične nalagati večinoma okrog trebuha.

Znaki, ki kažejo, da je v telesu preveč kortizola so: nenadna menjava razpoloženja, anksioznost, depresija, jeza, glavobol, hipertenzija, prevelik ali premajhen apetit in nenaden poskok odvečnih kilogramov, prebavne težave, pogosto uriniranje, zaprtost ali driska, težave s spanjem, poraščenost, otečenost obraza in pojav maščobe na vratu.

Kako zmanjšati raven kortizola?

Izogibajte se prevelikim količinam kave, alkoholu, zelo sladki hrani, hrani, ki vsebuje aspartam.

Jejte pa hrano, ki je bogata s fosfolipidi (skuša), jejte pusto piščančje meso, jajca, brokoli, bučo, artičoko, potočarko (vodna kreša), jejte hrano, ki je bogata z vitaminom B5 (dateljni, mandlji, ovseni kosmiči), jejte stročnice, polnozrnate izdelke in sončnična semena. Pijte veliko vode, vsaj osem kozarcev na dan.

Zelo pomembno je tudi, da ne preskakujete obrokov, jejte več manjših obrokov na dan ob točno določenih urah. Redno se tudi gibajte, to pomeni vsaj trikrat na teden po eno uro. Pomemben je tudi spanec, ta naj bo reden in naj traja osem ur. Najboljši čas za spanje je med 22. in 6. uro zjutraj.

Pomembno je tudi sproščanje, pripravite si kopel, pojdite na masažo, v savno.