Smrekovi vršički: uporabni so tudi tako …

Smrekovi vršički vsebujejo veliko vitamina C. (foto: Pixabay.com)

Že naši predniki so znali uporabiti smrekove vršičke in iz njih pripravljali zdravilni sirup proti kašlju. Uporabite pa jih lahko tudi drugače!

Sirup proti kašlju, katerega recept prehaja iz roda v rod, je odličen za zdravljenje dihalnih poti. Z njim pa jih tudi okrepite, okrepite celo telo.

Ali ste vedeli, da so tako zdravilni?

Smrekovi vršički vsebujejo veliko vitamina C, vsebujejo zelo močne antioksidante, ki krepijo naš imunski sistem. Vsebujejo pa tudi kalij in magnezij. Poleg tega, da lahko z njimi zdravite kašelj, krepite dihalne poti, pa so odlični tudi za lepši videz kože, uravnavajo krvni sladkor in razstrupljajo celo telo.

Smrekove vršičke nabiramo maja in junija. Vršičke pa nabirajte previdno, da ne poškodujete smreke. Prav tako ne poberite prevelikega števila iz ene smreke, da je ne poškodujete. Ne nabirajte jih po dežju, takrat je na njih najmanj zdravilnega cvetnega prahu.

Kopel iz smrekovih vršičkov

Dve ali tri pesti smrekovih vršičkov stresite v toplo kopel in se namakajte v njej vsaj pol ure. Očistili in okrepili boste dihala, zdravili kožo in razstrupili celo telo.

Sirup proti kašlju

Naberite vršičke, nato pa jih po plasteh, izmenično z rjavim ali belim sladkorjem dodajajte v steklen kozarec. Zaprite in postavite na sonce za 40 dni. Ko se sladkor topi, večkrat pretresite. Nato precedite in shranite v steklenički.

Napitek iz smrekovih vršičkov

Potrebujete dva litra vode, 200 gramov sladkorja in 10 gramov citronske kisline. Vzemite osem do deset pesti smrekovih vršičkov. Najprej zavrite vodo, nato ji dodajte smrekove vršičke, premešajte, pokrijte in pustite na pultu čez noč. Zjutraj precedite, zamešajte še citronsko kislino. Napitek nalijte v steklenice in hranite v hladilniku. ker je zelo močan, ga po okusi mešajte z vodo.

Smrekovo žganje

Potrebujete liter domačega žganja, pet pesti smrekovih vršičkov, sladkor po okusu. V kozarec dajte smrekove vršičke, nato sladkor, nalijte čez žganje. Hranite na temnem tri tedne, vsak dan dobro pretresite. Ko se sladkor stopi, precedite in shranite na hladnem.