Pijete alkohol v času koronavirusa? Potem pa le preberite …

Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju. (foto: Freepik.com)

V času pandemije covida-19 Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja ozaveščenost o zdravju škodljivih navadah, kot je pitje alkoholih pijač. To poveča tveganje za nastanek sindroma akutne dihalne stiske, ki je eden najtežjih zapletov pri covidu-19. V času pandemije naj posamezniki spijejo čim manj alkoholnih pijač oziroma, naj se jim odrečejo.

Pandemija novega koronavirusa je izredna situacija, v kateri mnogi doživljajo negotovost, strah in skrbi. Vse to lahko poveča željo, da bi težave omilili s pitjem alkoholnih pijač, kar pa ima pomirjevalni učinek le kratek čas. “Opijanje in dolgotrajno pitje alkohola posamezniku, bližnjim in družbi prineseta mnogo več škode kot dobrega,” opozarjajo na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Absolutno zavračajo tudi mite, kakršen je, da pitje alkohola posameznika lahko zaščiti pred boleznijo covid-19.

Nikar ne posegajte po alkoholu

Alkohol namreč škodljivo vpliva na skoraj vsak organ. V času pandemije pa je razlogov, zakaj se odreči alkoholu, še več. Dolgo je znano, da ima pitje alkohola škodljive učinke na imunski sistem, manj pa je znano dejstvo, da na imunski odziv posameznika vplivajo že manjše količine alkohola. “Varne količine alkohola ni, ter da se z vsako popito alkoholno pijačo poveča tveganje za škodo na zdravju,” opozarjajo na inštitutu.

Alkohol lahko povzroči težji potek bolezni

Strokovnjaki ameriškega inštituta National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism so leta 2015 izvedli raziskavo in ugotovili, da alkohol vpliva na vse vidike imunskega odziva organizma, kar zmanjša odpornost posameznika na širok spekter patogenov, vključno z virusi in bakterijami. Pri virusnih okužbah pa lahko alkohol poveča dovzetnost za okužbo ali prispeva k težjemu poteku bolezni. Pitje alkoholnih pijač med drugim povečuje tudi tveganje za nastanek sindroma akutne dihalne stiske, ki je eden najtežjih zapletov covida-19.

Pitje alkohola vas ne bo zaščitilo pred koronavirusom. (foto: Pixabay.com)

V času epidemije se je alkoholu smiselno odreči

V času epidemije na NIJZ priporočajo, da bi odrasli pili alkohol v čim manjših količinah ali se mu celo v celoti odrekli. Strinjajo se tudi s pobudo koalicije slovenskih nevladnih organizacij s področja javnega zdravja glede prepovedi spletne prodaje in dostave alkoholnih pijač na dom. Zmanjševanje dostopnosti do alkoholnih pijač namreč dokazano zmanjšuje škodo, ki jo alkohol povzroča. Dodajajo, da bi v prihodnje veljalo razmisliti tudi o omejitvah prodaje alkoholnih pijač na bencinskih črpalkah.

Poleg ukrepov omejevanja dostopnosti alkohola pa je po zapisu NIJZ zelo pomembno krepiti preventivne dejavnosti, zgodaj prepoznavati tiste, ki pijejo na način, s katerim tvegajo škodo, ali pa na način, da je škoda zaradi alkohola že prisotna, ter uspešno zdraviti tiste, pri katerih je prisotna zasvojenost z alkoholom.

V času epidemije pa je veliko omenjenih aktivnosti okrnjenih, zato bi veljalo pozornosti nameniti boljšemu dostopu do teh virov in njihovi krepitvi. Ob tem so na NIJZ spomnili, da so preko različnih kanalov tudi sedaj dostopni številni strokovnjaki za brezplačne razbremenilne pogovore ob soočanju s stresom, strahovi ali skrbmi, povezanimi z novim koronavirusom.

Ob vsem zapisanem posameznike opominjajo, da si imunski sistem lahko krepijo predvsem z zdravim načinom prehranjevanja in redno telesno aktivnostjo, poroča STA.