Osteoporoza: Pravočasno zdravljenje izboljša kvaliteto življenja

Recept je izredno učinkovit in zelo blagodejno deluje na celo telo. (foto: freepik.com)

Osteoporoza je bolezen, ki je pogojena s starostjo. Po zadnjih podatkih naj bi se v Sloveniji z njo soočalo približno 80 tisoč oseb, ki so starejše od 65 let.

Zaradi krhkosti kosti, zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze, si skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu starosti zlomi kost. Podatki pravijo, da si zaradi krhkosti kosti v Evropi vsakih trideset sekund nekdo zlomi kost.

Osteoporoza je pogostejša pri ženskah
Osteoporoza najpogosteje prizadene ženske v zrelih letih. Te imajo tanjše kosti kakor moški, so lažje, krivec za nastanek bolezni pa je tudi menopavza, saj se takrat kostna gostota hitreje zmanjšuje.

Na razvoj osteoporoze vpliva tudi telesna teža. Tisti ljudje, ki imajo v starosti 60 ali manj kilogramov, imajo več možnosti za razvoj osteoporoze (zlasti ženske). Na razvoj bolezni vpliva tudi dednost, zgodnja menopavza (pred 45. letom starosti), neprimerna prehrana (pomanjkanje kalcija in vitamina D in prekomerno uživanje soli ter beljakovin), fizična neaktivnost, kajenje in prekomerno uživanje alkohola, nekatera zdravila (dolgotrajno zdravljenje z glukokortikoidi).

Znaki, ki nakazujejo razvoj osteoporoze
Osteoporoza najpogosteje ostaja skrita bolezen vse do prvega zloma. Osteoporozni zlom se največkrat pojavi v predelu vretenc prsno-ledvene hrbtenice, v kolku ali zapestju.

Zlomi vretenc se pojavijo že ob delovanju manjše sile, kot je denimo padec iz stolne višine ali dvigovanje težjega bremena. A takšni zlomi vretenc pogosto potekajo brez simptomov in so največkrat odkriti popolnoma po naključju ob rentgenskem slikanju.

Osteoporoza najpogosteje prizadene ženske v zrelih letih. (foto: freepik.com)

Merjenje mineralne kostne gostote
Kadar zdravnik sumi, da gre pri pacientu za osteoporozni zlom, to lahko diagnosticira s pomočjo rentgenskega slikanja. Še pred nastankom zloma pa se lahko bolezen diagnosticira tudi s pomočjo merjenja mineralne kostne gostote, to je s posebno napravo, ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Ta metoda je varna, sevanje je za 10 do 15-krat manjše kot pri običajnemu rentgenskemu slikanju.

S pomočjo meritve, ki je opravljena v nekaj minutah in je popolnoma neboleča, se oceni izgubo kostne mase v določenem časovnem intervalu. S to metodo pa lahko tudi spremljamo učinek zdravljenja osteoporoze.

Zdravljenje je preprečevanje zlomov
Pri zdravljenju osteoporoze je na prvem mestu preprečevanje zlomov. To lahko dosežemo z zdravim življenjskim slogom: z opustitvijo kajenja in prekomernega pitja alkohola, z vsakodnevno fizično aktivnostjo, z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje zadosti kalcija in vitamina D.

Osteoporozo pa lahko zdravimo tudi z zdravili, ki jih predpiše strokovnjak.

Če osteoporoze ne zdravimo ali če bolezni ne jemljemo resno, lahko pride tudi do zapletov. Zmanjša se lahko kvaliteta bolnikovega življenja, pride lahko do deformacije hrbtenice, zlomi pa lahko vodijo tudi do trajne nepomičnosti ali celo do smrti bolnika.

Zdrav življenjski slog preprečuje razvoj osteoporoze. (foto: freepik.com)