Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da vsak dan pojemo pest oreškov. Ti vsekakor spadajo med zdravo prehrano in jih naše telo potrebuje. Toda, ali jih jemo pravilno?
Tako kot vsa semena in stročnice, tudi oreščki preživijo v naravnem okolju zato, ker v svojem ovoju skrivajo strupene zaviralce rasti. Ti so glavni razlog, da semena kalijo le tedaj, ko je dovolj vlage in mokrote. Z vodo se torej te strupene snovi spirajo.
Tudi zato bi morali vse vrste oreškov namakati v vodi preden jih pojemo. Če tega ne storimo, z njimi pojemo še škodljive snovi kot so ACE, fitati, goitrogeni, polifenoli.
Z namakanjem pa dosežemo, da se velik del fitinske kisline nevtralizira. Prav tako se izniči tudi ACE. Namakanje pa povzroči, da se poveča količina vitaminov, gluten pa postane lažje prebavljiv.
Oreščke bi morali v vodi namakati vsaj sedem ur, vmes pa vodo enkrat zamenjati. Preden jih zaužijemo, jih odcedimo, lahko tudi posušimo, če nam ‘moker’ okus ne ustreza.