Okusni in osvežujoči napitki, pripravljeni v domači kuhinji

Sadje popestri okus vode. (foto: Pixabay.com)

Vam navadna voda ne tekne? Nič hudega, z malo domišljije jo lahko spremenite v okusno pijačo z minimalno energijsko vrednostjo, ki vas bo odžejala – pa še okus bo dober! Nekatere sestavine imate najbrž na zalogi v hladilniku, kaj morda raste na vrtu, za kakšno bolj eksotično pa skočite v lokalno trgovino, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pripravili so nekaj idej, kaj dodati v vodo, da bo še bolj okusna in osvežilna:

  1. Rezine jagode, zmečkane jagode in meta
  2. Rezine bio pomaranče, rezine olupljenega ingverja
  3. Ohlajen sadni čaj z dodatkom zamrznjenih gozdnih sadežev
  4. Ohlajen zeleni ali zeliščni čaj z limoninim sokom
  5. Rezine bio limone, limonin sok in meta
  6. Rezine bio limone in rezine kumare
  7. Rezine olupljenega ingverja, limonin sok in meta

Izbrane sestavine dobro umijte, po potrebi olupite, narežite in namočite v vrču vode, dodajte nekaj kock ledu in shranite v hladilniku. Tako bo lepo ohlajena osvežitev vedno pri roki. Z dodatki lahko napolnite tudi bidon in vodo enostavno dolivate, ko je zmanjka. A v nekaj urah vsebino bidona v celoti zamenjajte, saj bodo sestavine izgubile okus, prav tako pa se lahko, če jih boste imel v bidonu predolgo, v vodi razvijejo neželeni mikroorganizmi. Bidon vsak dan dobro umijte z detergentom!

Foto: Pixabay.com)

Jagodičevje, limono, ingver ali meto lahko tudi z vodo zamrznete v ledene kocke in jih imate vedno na voljo v zamrzovalniku. Če želite potešiti željo po sladkem, v pijači raztopite žlico medu. A pazljivo pri količini in naj to ne bo stalna praksa,” še svetujejo pri ZPS.

Ali ste vedeli? Voda je nepogrešljiva snov v našem telesu, saj se v njej potekajo praktično vsi procesi, ki nas ohranjajo pri življenju.
Ali ste vedeli? Voda predstavlja kar 60 – 70 odstotkov telesne mase človeka. Pri otrocih je delež še večji, s starostjo pa se zmanjšuje.
Ali ste vedeli? Pri normalni aktivnosti lahko z znojenjem izgubimo do 1 litra vode dnevno, med tem ko pri intenzivni vadbi ali visoki zunanji temperaturi tudi več kot liter vode na uro.