Imate radi avokado? Ga jeste predvsem zaradi tega, ker naj bi bil zelo zdravilen? Pa ste vedeli, da ima tudi določene slabosti? Preberite.
Na Facebook strani Inštituta za nutricionistiko smo našli zanimivo primerjavo prednosti in slabosti avokada, sadeža, ki je v zadnjem času zelo priljubljen tudi pri nas. Poznamo ga predvsem po tem, da vsebuje zdrave maščobe.
Avokado vsebuje nenasičene maščobne kisline omega 3 in 6, vsebuje pa tudi pomembne minerale in vitamine.
A avokado ima tudi določene slabosti: redko je lokalne pridelave, za rast potrebuje veliko vode in zaradi velikega povpraševanja po njem je eden izmed krivcev za krčenje gozdov.
“Avokado je v zadnjih letih gotovo zmagovalec družbenih omrežij. Prav zaradi mnogih pozitivnih lastnosti, kar se tiče prehranske sestave je sadež hitro postal izjemno popularen po celem svetu. Prav popularnost pa vedno bolj povečuje okoljsko problematiko, ki jo prinaša njegova razširjena pridelava. Je pri tebi avokado pogosto na krožniku ali si ga privoščiš le občasno,” so zapisali na Inštitutu za notricionistiko na družbeno omrežje Facebook.