Obveščamo: V Sloveniji bodo razglasili epidemijo

(foto: Freepik.com)

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal odhajajoči premier Marjan Šarec. Potrdil je tudi, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije. Z interventnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi konoranvirusa na delo čakali doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače.

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 89 okužb s koronavirusom, opravili so 3058 testiranj.

Največ okužb beležijo v ljubljanski in novomeški regiji. Po podatkih do 9. ure, ko so beležili 82 okužb, so jih na ljubljanskem območju našteli 44, na novomeškem pa 20. V celjski, koprski in murskosoboški regiji beležijo po tri okužbe, v mariborski pa sedem. Prve primere okužb so danes odkrili tudi v novogoriški in kranjski regiji, je na opoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Foto: Freepik.com

Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, so ocenili, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato so predlagali razglasitev epidemije, je pojasnil direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Zato je NIJZ posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. “To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo,” je napovedal Šarec. Ob tem je pojasnil, da je Civilna zaščita že aktivna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

Civilna zaščita bo pomagala tudi pri odpravljanju posledic epidemije. Kot je opozoril Šarec, posledice ne bodo majhne. To nakazuje tudi spomladanska napoved gospodarske rasti urada za makroanalize in razvoj, ki so jo obravnavali danes in pravi, da bo gospodarska rast zaradi koronavirusa padla na polovico.

Ministrstvi za zdravje in za izobraževanje sta že v fazi priprav na ponedeljkovo zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov, med drugim vseh šol, dijaških domov, glasbenih šol, fakultet in organizacij za izobraževanje odraslih. Če lahko, pa starše pozivajo, naj otroke obdržijo doma že v petek, je dejal Šabeder. Svetujejo tudi odpoved vseh obšolskih dejavnosti.

Foto: Freepik.com

Ob tem je Šarec opozoril, da zapiranje šol pomeni tudi posledice, saj zadeva 300.000 ljudi. Izpostavil je organizacijo varstva, manko medicinskega osebja, ki ima majhne otroke, pa tudi nekatere socialne posledice. Tako Šarec kot Pikalo sta namreč opozorila na socialno-ogrožene otroke, za katere obrok, ki ga dobijo v šoli, predstavlja edini zdravi obrok v dnevu.

Šarec je zavrnil tudi očitke, da bi ta ukrep lahko sprejeli že prej, saj se pri ukrepanju ozirajo na širjenje virusa v soseščini. Kot primer je navedel Avstrijo, ki bo del šol zaprla v ponedeljek, del pa v sredo.

Ta ukrep, skupaj z drugimi ukrepi za omejitev širjenja virusa, bo po Šarčevih opozorilih sicer prinesel številne posledice. “Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga imeli do zdaj,” je poudaril. A je hkrati prepričan, da “je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo”. Vse državljane je pozval, da ostanejo doma, če ni nujno, in ponudijo pomoč, če je treba.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer je kljub nekaterim drugačnim informacijam naknadno pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok in ne morejo delati od doma, po zakonu o delovnih razmerjih že zdaj pripada 50-odstotno nadomestilo plače. Nadomestilo plače pa po pojasnilu ministrstva ne sme znašati manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Šabeder in Šarec sta pozvala, da se ne stigmatizira okuženih ljudi. Pirnatova pa je državljanom svetovala, naj sledijo podatkom uradnih institucij, saj v javnosti krožijo številne napačne informacije o novem koronavirusu, tako glede načina širjenja okužbe kot tudi testiranja in zdravljenja.

Foto: Freepik.com

Sprejeli so tudi uredbo o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki bo začela veljati danes ob 17. uri. Z njo se prepove gibanje zdravstvenih delavcev v državah, kjer je zaznana okužba s koronavirusom. Prav tako se jim določi dolžnost, da opravljajo zdravstveno dejavnost v posebnih pogojih, kot so prepoved oz. omejitev koriščenja letnega dopusta ter omejitev pravice do stavke in izobraževanja v okuženih območjih. Omejitve bodo veljale do konca nevarnosti širjenja koronavirusa.

Šabeder je ob tem vse zdravstvene delavce še pozval, naj na delo ne prihajajo bolni in z vidnimi znaki okužbe, med delom naj bodo tudi ustrezno zaščiteni. Poudaril je, da si ne želimo italijanskega scenarija z nekontroliranim širjenjem virusa po bolnišnicah. To bi lahko imelo neslutene posledice, je opozoril odhajajoči minister.

Šarec je ob aktualnem dogajanju tudi pozval poslance, naj “maksimalno skrajšajo” petkovo razpravo pred glasovanjem o novi vladi. Zdi se mu prav, da nova vlada, “ne glede na to, kaj si mislimo o kandidatih”, čim prej začne delo. Novi vladi bodo najbolj pomagali s tem, da bodo primopredajo opravili v petek zvečer, je dejal odhajajoči premier. “Če se nova vlada sestaja sredi noči, to pri ljudeh vzbuja dodatne razlog za skrb,” je še dodal. Prav tako se mu ne zdi primerno, “da bi zdaj nova in stara vlada tekmovali, kdo bo prej sprejel ukrepe”.

STA