Novi dokazi: To se zgodi, če prebolite novi koronavirus

V petek potrdili pet okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19. (foto: Freepik.com)

Strokovnjaki preučujejo novi koronavirus in po njihovem je zelo verjetno, da človek po okužbi postane začasno imun na ta virus.

Virologinja Melanie Brinkmann s centra za preučevanje nalezljivih bolezni v nemškem Braunschweigu ter vodja instituta za virologijo na Univerzi Giesen Friedemann Weber, sta pojasnila, da človeško telo po okužbi z novim koronavirusom proizvede protitelesa. Iz izkušenj z drugimi koronavirusi strokovnjaki domnevajo, da imunska zaščita traja leto do dve po okužbi.

Vse kaže, da je človek po okužbi z virusom sars-cov-2 najmanj nekaj let varen pred novo okužbo,” je dejal tudi predsednik nemškega društva za imunologijo Thomas Kamradt. Kot je dodal, je sicer težko reči kaj bolj natančnega, saj so dostopni šele prvi testi protiteles, dolgoročnih raziskav pa tudi še ni, ker za to bolezen vemo šele nekaj mesecev.

Kako dolgo traja zaščita telesa s protitelesi, je po besedah Kamradta odvisno od tega, kako hitro se zmanjšuje koncentracija protiteles v krvi, t.i. titer protiteles. Višji, kot je titer, močnejša je zaščita, je pojasnil. Po njegovih besedah bi bilo izredno neobičajno, če protitelesa, ki jih proizvede telo po okužbi, ne bi ščitila pred novo okužbo.

Foto: Freepik.com

Preučili bodo protitelesa pri ljudeh z različnim potekom bolezni

Brinkmannova in Weber menita, da bo zanimivo preučiti titer protiteles pri ljudeh z različnim potekom bolezni. Na ta način bi lahko ugotovili, ali so pri ljudeh s še posebno težko obliko bolezni sploh nastala proititelesa. Lahko bi tudi ugotovili, na kateri stopnji bolezni se razvijejo specifična protitelesa.

Po mnenju Brinkmannove in Webra je zdaj pomembno ugotoviti, kateri testi za protitelesa so zanesljivi in opravljati testiranja v širši populaciji. To je pomembno zato, da bi ugotovili, koliko ljudi po okužbi ni razvilo simptomov in s tem, kolikšen delež prebivalstva je verjetno že imun. Glede na statistične izračune mora biti okužene med 60 in 70 odstotkov populacije, preden se pandemija umiri sama od sebe, torej brez cepljenja.

Berlinski virolog Christian Drosten pravi, da od okužbe do razvoja protiteles mine okoli deset dni.

Povzeto po STA