Okusno in domače: Preproste gobje jedi

foto: pexels.com

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in jeste, si preberite recepte, ki smo jih zbrali v prispevku. Preverjeni so in resnično slastni!

Gozd nam ponuja gobe, nabiramo le tiste, za katere smo povsem prepričani, da so užitne. Ostale pa pustimo pri miru, da še naprej krasijo gozdna tla ali pa da počakajo na gobarja, ki jih pozna in jih bo vesel.

Gobe lahko pripravimo na mnogo načinov. Dobrodošle so v vsaki kuhinji, obožujejo jih tudi tisti, ki ne jedo mesa. Pripravimo lahko palačinke, juho, golaž, omako in še in še.

Gobe z jajcem

Najbolj poznan recept je zagotovo priprava gob z jajcem. Recept je zelo enostaven. Potrebujemo sesekljano čebulo, strok sesekljanega česna, nekaj sesekljanega peteršilja, skodelico gob in štiri jajca. Recept je za dve osebi.

Na olju prepražimo čebulo, dodamo na drobno narezane in že blanširane gobe, popražimo, dodamo česen in pražimo, da ta zadiši. Nato razžvrkljamo jajca, jih zlijemo čez gobe, mešamo, da jajca zakrknejo, solimo, dodamo poper po okusu. Ko odstavimo, vmešamo še sesekljan peteršilj in takoj postrežemo. Zraven se odlično poda še zelena solata.

Krompirjeva juha z gobami

Za pripravo bomo potrebovali čebulo, skodelico gob, slanino, lovor, česen, poper in sol, olje, krompir, peteršilj, kislo smetano.

Na olju prepražimo čebulo, ko zarumeni, dodamo narezane in blanširane gobe ter na kocke narezano slanino. Malce popražimo, dodamo sesekljan česen, ko ta zadiši, pa dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z vodo in počasi kuhamo pol ure. Dodamo tudi lovor, poper in sol. Proti koncu kuhanja dodamo še nekaj žlic kisle smetane.

Poleg se odlično podajo še palačinke z domačo marmelado.

foto: pexels.com

Gobja omaka za testenine ali široke rezance

Zanjo bomo potrebovali čebulo, česen, gobe, kislo smetano, topljeni sir v trikotniku, sol, poper.

Na olju prepražimo čebulo, nanjo stresemo narezane in blanširane gobe, malce popražimo, dodamo še sesekljan česen. Nato zalijemo z nekaj vode in počasi kuhamo dvajset minut. Dodamo sol in poper ter nekaj topljenih sirčkov. Ko se ti lepo razpustijo, dodamo še kislo smetano, če je omaka pregosta, jo zalijemo še z nekaj vode.

Odlično se poda zraven testenin, širokih rezancev, njokov. Poleg pa si lahko privoščimo še jabolčni kompot.