Neželeni učinki zdravil in njihov vpliv na vaše zdravje

Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi Vprašaj o svojem zdravilu iz Lekarniške.

Zdravila so pogosto nujen del življenja mnogih med nami. Vendar je pomembno, da se zavedate, da lahko vsako zdravilo povzroči neželene učinke, ki vplivajo na vaše zdravje.

Med mednarodnim tednom ozaveščanja o domnevnih neželenih učinkih zdravil, ki traja do nedelje, 12. novembra, pri njem pa sodeluje tudi Lekarniška zbornica Slovenije, poudarjamo pomembnost obveščanja o morebitnih neželenih učinkih zdravil. Vsako poročilo o neželenih učinkih prispeva k varnosti zdravljenja za vse nas.

Da bi zmanjšali tveganje za neželene učinke, je pomembno upoštevati navodila za pravilno uporabo zdravil. Na primer, jemanje zdravil ob obroku ali ob določeni uri v dnevu lahko zmanjša tveganje za neželene učinke. Za nasvete o pravilni uporabi se vedno lahko posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom.

Kako poročati o neželenih učinkih?

Če opazite kakršnekoli neželene učinke pri jemanju zdravil, je ključno, da se o tem najprej posvetujete z zdravnikom. V Lekarniški zbornici posameznikom svetujejo, da imajo s sabo kartico zdravstvenega zavarovanja ali novo biometrično osebno izkaznico, ki farmacevtu omogoča dostop do podatkov o pacientovih zdravilih. Po posvetu z zdravnikom lahko nato obvestite Nacionalni center za farmakovigilanco pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Vaše poročanje o neželenih učinkih prispeva k izboljšanju varnosti zdravljenja in pomaga oceniti razmerje med koristjo in tveganjem zdravil. S tem prispevkom bomo zagotovili varnejše zdravljenje za vse nas.

V Sloveniji imamo 350 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki so tukaj, da zagotovijo kakovostno in učinkovito oskrbo z zdravili. Na voljo so vam za nasvete o pravilnem jemanju zdravil in zagotovitev varne ter učinkovite uporabe.