Zakaj se nekateri starajo trikrat hitreje od drugih?

Z zdravim življenjskim slogom ohranjamo dobro počutje in zdravje. (foto: Freepik.com)

Nedavna raziskava je pokazala, da se nekateri ljudje lahko tudi do trikrat hitreje starajo od drugih. Zakaj je temu tako?

Ameriški strokovnjaki so se posvetili staranju. V skupini prostovoljcev, ki so bili stari 38 let, so odkrili, da je njihova biološka starost zelo različna – od 28 pa celo do 61 let.

Strokovnjaki so opravili različne teste, s katerimi so izračunali starost posameznika. Preverili so ledvice, jetra, pljuča, imunski sistem, hitrost metabolizma, holesterol, zdravje srca in ostalo.

Študija je zajemala 871 prostovoljcev, njihovo biološko starost so merili pri 26, 32 in 38 letih. Ugotovili so, da se nekateri prostovoljci starajo kar trikrat hitreje od drugih, nekateri so se starali zelo počasi, nekateri skoraj nič.

Strokovnjaki so ugotovili, da se tisti, ki se starajo trikrat hitreje, zelo malo ali nič gibajo, s tem pa se jim veliko hitreje starajo tudi možgani.

Prostovoljci, ki se niso gibali, so tudi sami počutili, da se počutijo starejše kot so v resnici bili.

Strokovnjaki so s svojo študijo zaključili, da imajo geni malo vpliva na staranje, velik vpliv pa gibanje. Zato svetujejo čim več gibanja, le tako lahko tudi v starosti živimo polno in aktivno življenje.