Priporočamo: 4 knjige, ki jih boste prebrali z užitkom

Popestrite si oktober z dobrimi knjigami. (foto: freepik.com)

Bralnim navdušencem priporočamo branje štirih knjig, ki bodo polepšale majske dni.

Lepi grobovi

Pravijo, da nedolžnost umre s prvo ljubeznijo.

To še posebej drži za Everlynne Lawson, saj se njena prva izkušnja z ljubeznijo konča z bolečino in smrtjo, za katero se zdi, da jo spremlja povsod.
Everlynne po veliki tragediji izgubi vse, kar ji je pri srcu – svoje sanje, družino in svojo sorodno dušo, Joeja.
Ker jo muči občutek krivde, se odloči, da se bo preselila v Salem v Massachusettsu in se skrila pred svetom. Od nje ostane samo še lupina. Živi iz dneva v dan in si ne dovoli, da bi bila srečna, saj je prepričana, da je druge prikrajšala za srečo. Toda ko v njeno življenje vstopi skrivnostni, privlačni Dominic, se vse težje zapira v samoto. Dominic je drugačen. Je drzen, živahen, željan življenja in hoče, da je Everlynne njegova.
Ko je Everlynne tik pred tem, da znova zaživi, se ji odprejo stare rane, ki bolijo kot še nikoli. Ni hujšega kot biti zaljubljen v dva moška.
Še posebej, če te eden od njiju sovraži.

L. J. SHEN je pisateljica sodobnih ljubezenskih romanov, ki so se uvrstili na lestvice prodajnih uspešnic Wall Street Journala, USA Todaya, Washington Posta in Amazona. Njene knjige so izšle v dvajsetih različnih državah in avtorica upa, da bo nekoč obiskala vse.

Več boste našli tukaj.

Štirje vetrovi

Teksas leta 1934.
Medtem ko so milijoni ljudi brez dela, na Velikih ravnicah vlada suša. Obdobju miru in blaginje po koncu prve svetovne vojne sledi neprizanesljivo obdobje krutih vremenskih razmer in revščine. Kmetje se borijo za zemljo in preživetje, saj pridelki propadajo, voda usiha, peščene nevihte pa grozijo, da bodo pokopale vse pod sabo. V enem najtemnejših ekonomskih obdobij zgodovine ZDA, imenovanem tudi obdobje peščene sklede, je velika gospodarska kriza pokazala vse svoje grozljive razsežnosti.
V negotovih in težkih časih se mora Elsa Martinelli tako kot mnogi odločiti, ali se bo borila za zemljo,
ki jo ima rada, ali pa bo z družino odšla na zahod, v Kalifornijo, iskat boljše življenje. Nedavno tega je ostala sama z otrokoma, saj je njen mož, naveličan neizprosnega boja za golo preživetje v Teksasu, zapustil družino in se odpravil na lov za svojimi sanjami.
Elsa kmalu spozna, da se v Kaliforniji vendarle ne cedita med in mleko in da se bo morala spoprijeti s še hujšimi težavami, ki jih prinašajo pohlep veleposestnikov, težki delovni pogoji in ksenofobija lokalnega prebivalstva.

Roman je pretresljiv portret ZDA in velikih ameriških sanj, prikazan skozi oči neuklonljive ženske, katere pogum in požrtvovalnost sta zaznamovala celotno generacijo.

Avtorica uspešnic Slavček in Moja Aljaska, katere dela so se znašla na samem vrhu lestvice časopisa New York Times, je napisala epski roman o ljubezni, junaštvu in upanju, katerega zgodba se odvija v obdobju, ki je v ameriški zgodovini pustilo enega največjih neizbrisnih pečatov – v obdobju velike depresije.

Več boste našli tukaj.

Kenijska levinja

Prišla je kot gostja in odšla kot prijateljica!

Kenija, maj 1923: pogled na dih jemajočo kenijsko pokrajino, ki jo Karen Blixen ali Tanne občuduje z verande svoje kmetije, jo spominja na njenega ljubimca Denysa. Že več mesecev sta ločena. Vendar Tanne kljub temu ni sama. Na njeni plantaži kave živi dvesto družin ljudstva Kikuju, hišo polni otroški smeh in ljudje vsak dan obiskujejo zasilno zdravniško ambulanto na njeni kmetiji. Ko mladi Kamante, ki ne zna brati, pomeša dve zdravili in skoraj pride do tragične nesreče, se Tanne odloči, da bo na kmetiji ustanovila šolo. Četudi pri tem naleti na oster odpor priseljencev, se za ljudi, ki so ji tako pri srcu, bori kot levinja.

Spoznajte zgodbo Karen Blixen, ki je svoje življenje v Keniji popisala v romanu Spomin na Afriko, po katerem je bil posnet tudi film.

LEA KAMPE, znana tudi pod imenom Iris Claere Mueller, se je rodila v Mannheimu leta 1971 in odraščala v Bad Wimpfenu pri Heilbronnu. Po študiju nemščine, filozofije in politologije na univerzi v Heidelbergu se je preselila v ZDA, kjer je doktorirala na priznani univerzi Yale na oddelku za srednjeveške študije.

»Znana mi je pesem o Afriki, o žirafah in o afriškem mlaju, ki leži na hrbtu, o plugih na njivah in prepotenih obrazih nabiralcev kave. Ali Afrika pozna tudi pesem o meni?«

KAREN BLIXEN

17. naslov v zbirki Velike ženske. Velike zgodbe. Velike ljubezni.

Več boste našli tukaj.

Zaplet

Osupljivo napet roman o zgodbi, ki je predobra, da je ne bi ukradel, in o pisatelju, ki jo ukrade.

Jacob Finch Bonner je bil nekoč obetaven mlad pisatelj z dobro sprejetim prvim romanom. Zdaj uči na tretjerazrednem magistrskem programu in poskuša ohraniti še tisto malo samozavesti, kar mu je je ostalo: že leta ni napisal, kaj šele objavil česa spodobnega. Ko mu Evan Parker, najnesramnejši študent, pove, da njegove pomoči ne potrebuje, ker je zgodba njegove knjige gotova stvar, njegovo bahanje zavrne kot značilno samovšečnost pisateljskega začetnika. A nato sliši, o čem zgodba govori.
Jake še naprej nazaduje in pričakuje eksplozivno objavo Parkerjevega prvenca, a zaman. Ko odkrije, da je nekdanji študent umrl, ne da bi knjigo dokončal, stori, kar bi storil vsak pisatelj, ki da kaj nase: objavi zgodbo, ki mora biti povedana.
Čez nekaj kratkih let se uresničijo vse napovedi Evana Parkerja, toda vse zasluge pobere Jake. Bogat je in slaven, hvalijo in berejo ga po vsem svetu. A na višku čudovitega novega življenja pride e-pošta, prvi strel grozljivega neznanega napadalca. Tat si, mu očita.
Ko Jake poskuša razumeti nasprotnika in resnico prikriti bralcem in založbi, spoznava nekdanjega študenta in odkritje ga osupne ter prestraši hkrati. Kdo je bil Evan Parker in kako je prišel do te ‘gotove stvari’, kot je rekel romanu? Kakšna zgodba se skriva za njegovo zamislijo in komu jo je ukradel on?

Več boste našli tukaj.