Neverjetno: To se zgodi, če vsak dan hodimo vsaj pol ure

(foto: Freepik.com)

Ni vam potrebno obiskovati telovadnice in izvajati težkih vaj, če vas to ne veseli, že samo vsakodnevno pol urno gibanje lahko prinese neverjetne pozitivne spremembe vašemu zdravju, pravijo strokovnjaki.

Preberite, kaj vse si lahko izboljšate, če si vsak dan vzamete vsaj pol ure za hojo.

Znanstveniki razkrivajo, kaj se dogaja z našim telesom, če vsak dan vsaj pol ure hodimo:

Izboljša se vid
Redna hoja lahko zelo pozitivno vpliva na zdravje oči. Po rezultatih študije ameriške akademije za oftalmologijo, lahko vid krepimo že s tem, če vsak dan hodimo. Hoja lahko za kar 73 odstotkov zmanjša možnost za razvoj bolezni oči, med katere pa spada tudi glavkom.

Okrepi se srce
Z redno hojo krepimo srce in ožilje, uravna se krvni tlak, izboljša se kroženje krvi po telesu, naša kri je oskrbovana z zadostno količino kisika, okrepijo se organi, uravna se raven holesterola in ostalih maščob v krvi.

Okrepijo se sklepi in kosti
Staranje močno vpliva na zdravje sklepov in kosti, z leti se poveča možnost za bolečine, predvsem v hrbtenici in kolenih, kolku. Prav tako se povečuje možnost za razvoj osteoporoze. Z vsakodnevno hojo pa zmanjšujemo možnost za bolečine v hrbtenici in križu, ker krepimo mišice nog, je manj težav s koleni, gležnji in ostalimi sklepi.

foto: Pexels.com

Izboljša se mentalno zdravje
Hoja neverjetno vpliva tudi na naše mentalno zdravje. Že samo pol urni sprehod vsak dan lahko bistveno pripomore k boljšemu psihičnemu počutju. Študije pa dokazujejo tudi, da lahko hoja prepreči razvoj depresije, zmanjša raven stresa in sprošča.

Hoja pospešuje izločanje hormona sreče
Vsakodnevna hoja zmanjšuje proizvodnjo hormona kortizola, ki je eden izmed glavnih krivcev za slabše počutje, in pospešuje izločanje hormona serotonina, to je hormon sreče, ki vpliva na dobro počutje in zdravje.

Pospeši hujšanje
Vsakodnevna hoja je priporočljiva tudi za vse, ki želijo obdržati zdravo telesno težo ali pa želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Hoja pospešuje metabolizem, ureja prebavo, maščobne obloge se kurijo hitreje.