Najboljši nasveti, ki uredijo prebavo in odpravijo zaprtje

(foto: freepik.com)

Izmed vseh zdravstvenih težav, ki so povezane s črevesjem, je zelo hudo kronično zaprtje. V prispevku boste našli nasvete, kako ga odpraviti.

Do zaprtosti prihaja zaradi nepravilnega gibanja črevesja. S to prebavno težavo se večkrat srečujejo starejši ljudje.

O zdravi in pravilni prebavi govorimo takrat, ko črevesje izpraznimo enkrat ali dvakrat v roku 24 ur. Lahko tudi večkrat, pa to še ne pomeni, da črevesje ne deluje pravilno.

Če pride do kronične zaprtosti, se to izraža tako na fizični kot tudi na psihični ravni. Ljudje, ki imajo te težave, so pod stresom, nervozni so, njihovo počutje je slabše, prihaja lahko tudi do bolezni.

Zaprtost je pogojena tudi z gibanjem. Če se gibamo premalo ali skoraj nič, je veliko večja verjetnost, da se bo črevesje polenilo in da bo prišlo do kronične zaprtosti.

Kako odpraviti kronično zaprtost in pospešiti delovanje črevesja?

Operite pol  kilograma suhih fig in jih prelijte z litrom vrele vode, nato pa kuhajte na zmer ni temperaturi še pol ure. Odstavite, pokrijte in pustite, da se ohladi. Pijte po skodelicah vsaki dve uri, vmes jejte tudi fige.

Še boljši recept pa je sestavljen iz suhih fig in sliv. Skuhajte pol kilograma suhih fig in pol kilograma suhih sliv v treh litrih vode. Pustite, naj narahlo vre, dokler ne povre za polovico. Pijte po en deciliter tega pripravka pred vsakim obrokom. Zraven pojejte tudi nekaj fig in sliv. Napitek lahko uporabljate tudi še naslednjega dne.

Spodbujevalno na črevesje pa deluje tudi zelje, blitva, rdeča čebula, ječmen. Naj bodo ta živila čim večkrat na vašem jedilniku.

Fige odpravljajo zaprtost. foto: freepik.com

Skuhate lahko tudi pripravek iz ovsa in pšenice. 100 gramov ovsa in pšenice skuhajte v litru vode. Kuhajte, dokler se ne zmehča. Nato jejte ta pripravek kot prilogo pri obroku in pijte vodo, ki je ostala od kuhanja. Pomembno je tudi, da imate poleg tega pripravka majhne in lahke obroke, po večkrat na dan.

Poleg tega skrbite še za redno gibanje. Vsak dan se vsaj za pol ure odpravite na sprehod. Izogibajte se tudi stresnim situacijam, razmišljajte pozitivno.