Moč čebule: Krepi imunski sistem, lajša kašelj in prehlad, čisti pljuča

(foto: Pixabay.com)

Poleg tega, da je čebula nepogrešljiva pri kuhanju, pa ima tudi mnoge zdravilne lastnosti. Deluje namreč protivnetno, lajša težave pri vnetem in obolelem grlu, zdravi kašelj, črevesje, želodec.

Čebula preprečuje bolezni srca in ožilja, ščiti pred srčnim infarktom in možgansko kapjo. Priporočljiva je tudi za vse, ki imajo težave s povišanim nevarnim holesterolom, saj ga znižuje in na tak način pomaga tudi pri hujšanju ter vzdrževanju zdrave telesne teže.

V ljudskem zdravilstvu se čebula uporablja za pripravo sredstva za lažje izkašljevanje, za pomirjanje kašlja, za zdravljenje laringitisa in bronhitisa ter ostalih obolenj dihal.

Ker čebula krepi imunski sistem, je priporočljiva za vse, ki se želijo zaščititi pred virusi in bakterijami.

Za krepitev imunskega sistema, še posebej pa za krepitev pljuč in hitrejšega zdravljenja kašlja, gripe, prehlada, si lahko čebulo pripravite na dva načina.

Sok čebule zdravi dihala. (foto: Freeimages.com)

Vdihujte eterična olja čebule
Čebulo, rdečo ali belo, prerežite na pol in postavite poleg postelje zvečer, preden se odpravite spat. Snovi, ki jih čebula izloča, bodo napolnila prostor in pomagala uničevati bakterije, mikrobe in viruse. Lažje boste dihali, če imate težave z zamašenim nosom ali če kašljate, bodo težave hitreje izzvenele.

Sirup za izkašljevanje in krepitev pljuč
Potrebovali boste dve večji čebuli, pet do šest žlic sladkorja., steklen kozarec s pokrovom.

Čebulo očistite in olupite ter narežite na tanke kolobarje. V kozarec položite plast čebule, po njej potresite žlico sladkorja, ponovite plast čebule, spet dodajte sladkor in ponavljajte, da bo kozarec poln. Nazadnje potresite sladkor in kozarec zaprite. Pustite na sobni temperaturi eno uro, nato vsebino dobro pretresite in pustite še eno uro. Med tem časom še nekajkrat pretresite. Čebula bo spustila sok, ki se bo pomešal s sladkorjem in nastal bo zdravilen sirup. Po treh urah vsebino kozarca precedite skozi cedilo, dobro ožmite tudi čebulo, da dobite čim več tekočine.

Še več sirupa boste dobili, če boste kozarec pustili stati čez noč.

Sirup shranite v stekleničko in hranite v hladilniku. Jejte po eno žličko enkrat do dvakrat dnevno za krepitev imunskega sistema. Če kašljate, ste prehlajeni, vas boli grlo, pa jemljite sirup večkrat na dan.