Ljudski recept proti kašlju: Sirup iz smrekovih vršičkov

Smrekovi vršički vsebujejo veliko vitamina C. (foto: Pixabay.com)

V pomladnem času lahko nabiramo smrekove vršičke in iz njih pripravimo domače ljudsko zdravilo, ki lajša in zdravi kašelj ter vneto grlo. Smrekovi vršički so bogati z vitaminom C, ki je v času dihalnih obolenj zelo pomemben in ščiti pred virusi in bakterijami.

»Snovi, ki jih smrekovi vršički vsebujejo, delujejo blagodejno na dihalne težave (umirjajo grlo ob kašlju, umirjajo hripavost, redčijo gosto sluz) in tako pripomorejo k lažjemu dihanju in izločanju odvečne sluzi iz spodnjih dihalnih poti. V te namene večkrat na dan zaužijemo iz svežih vršičkov smreke (lahko tudi jelke, bora) pripravljen sirup ali pa vršičke takrat, ko so na voljo, preprosto v ustih prežvečimo, dodamo solatam ali drugim jedem. Vršički, mladi poganjki in iglice vsebujejo tudi veliko vitamina C. Smrekovi vršički ga recimo vsebujejo do šestkrat več kot limona. Poleg C vitamina, ki je močen antioksidant, pa vsebujejo še paleto drugih za organizem koristnih vitaminov in snovi kot so flavonoidi, grenčine, smole ter eterična olja. Zaradi teh vsebnosti delujejo pripravki iz njih tudi rahlo razkuževalno.« (A. Vogel, pionir naravnega zdravljenja)

Kako pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov?
Smrekove vršičke nabirajte na sončnih legah, stran od cest in hiš. Naberite le toliko vršičkov, kot jih boste tudi uporabili.

Priprava je enostavna: potrebujete steklen kozarec s pokrovom, sladkor (ali med) in smrekove vršičke.

Najprej v kozarec nadevajte smrekove vršičke. Ti morajo biti suhi, ne perite jih pod vodo. Iz smrekovih vršičkov naredite za približno dva centimetra debelo plast v kozarcu, nato nasujte čez sladkor, spet dodajte vršičke, ponovite plast sladkorja in nadaljujte postopek, dokler kozarec ni poln za dobro polovico.

Če boste uporabili med, potem v kozarec nadevajte malce več kot do polovice smrekovih vršičkov in jih zalijte z medom.

Kozarec zaprite. Postavite ga na sonce, če ste uporabili sladkor. Če ste uporabili med, kozarec postavite na temno mesto.

Pustite nekaj dni, nato pa vsebino pretresite in postavite nazaj. Ponavljajte vsaj 14 dni.

Vršički s sladkorjem so pripravljeni, ko se ves sladkor stopi. Vršički z medom so pripravljeni po dveh tednih.

Polovico sirupa precedite skozi gazo in shranite v steklenički na temnem in hladnem. Polovico sirupa pa lahko postavite nazaj še za 14 dni in nato precedite.

Sirup jejte po žličkah, lahko pa ga zamešate tudi v topel čaj.

Foto: Pixabay.com