KUHAJMO SKUPAJ: Kosilo iz dveh sestavin

Pripravite zdravo kosilo. (foto: Pixabay.com)

Še teden dni nazaj je bilo hrane dovolj. Vseeno nam je bilo, koliko sestavin bomo potrebovali, da si bomo skuhali kosilo. Situacija se je obrnila.

Res je, da je še vedno na izbiro dovolj živil in naši vodilni mirijo, da je zaloge hrane dovolj. A mi, starejši, ki imamo nekaj kilometrine tudi v tem, kako kuhati in pregnati lakoto v pomanjkanju, sedaj spet razmišljamo o tem, kako skuhati kosilo iz čim manj sestavin, a da bo kljub temu okusno, nasitno in zdravo.

Odločila sem se, da svoje recepte delim z vami. Mogoče vam pridejo prav in jih boste tudi vi uporabili za obrok, s katerim boste nahranili sebe in svojo družino.

Moji recepti so preprosti, primerni za vsakega, še tako neveščega kuharja.

Kopriva
Koprive že rastejo in kot vsi vemo, so tudi zelo zdravilne. Nabirajte jih tam, kjer ni cest, kjer je narava čista. Naberite mlade koprive in vršičke. Uporabite jih lahko za zdravilni čaj in za kosilo.

Koprive za kosilo
Zakaj pa ne? Prav okusne so. Ko se boste danes ali jutri odpravili na sprehod tja, kjer ni veliko ljudi, sproti naberite še koprive za kosilo.

Vzemite nekaj krompirjev, olupite jih, operite, narežite na kocke in skuhajte v slani vodi. Kuhan krompir odcedite, dodajte žličko masla, malce mleka in zmečkajte.

Koprive stresite v vrelo vodo in takoj odstavite ter precedite. Vode ne zlijte stran, ohladite jo in pijte, ko boste žejni.

V ponev dajte malce oljčnega olja, dva stroka sesekljanega česna in segrejte. Ko česen lepo zadiši, stresite v ponev še blanširane koprive in malce pokuhajte. Če imate na razpolago, dodajte žlico kisle smetane ali smetane za kuhanje. Če tega nimate, lahko dodate dve žlici mleka ali košček masla. Solite in poprajte po okusu.

Tako pripravljene koprive se odlično podajo k zmečkanemu krompirju.

Če ste nabrali še kaj regrata, si lahko pripravite zraven še zdravo solato.

Iz kopriv si lahko pripravite zdravilni čaj. (foto: Freepik.com)

Zdravilni čaj
Iz kopriv lahko skuhate zelo zdravilen čaj. Ta zdravi ledvice in mehur, deluje kot naravni diuretik. Pomaga tudi pri hujšanju, izboljšuje prebavo. Zelo pomemben v teh dneh pa je tudi podatek, da koprivin čaj krepi imunsko odpornost.

Potrebujete za pest koprive, dva decilitra vode.

Vrelo vodo prelijete čez koprive, pokrijete in pustite 15 minut. Nato precedite in pijete. Koprive pa tudi ne zavrzite, pojejte jo.

Spoštovani bralci portala ZAupokojence.si, delite svoje kuharske nasvete z nami in pomagajte drugim, do preprostega in zdravega kosila. Zaupajte nam, kaj kuhate v teh dneh vi, zapišite recept in nam ga pošljite na elektronski naslov [email protected] in objavili ga bomo.

PREBERITE TUDI:

5 receptov: Tudi tako lahko pripravite regrat