Gripa lahko pri starejših povzroči zdravstvene zaplete

(foto: Freepik.com)

Med rizične skupine, pri katerih lahko pri gripi pride tudi do zapletov, ali pa jo bodo težje preboleli, spadajo tudi starejši.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da se starejši vsako jesen pred gripo cepijo, v času okužb naj se čim manj gibljejo v prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi, pogosto naj umivajo roke, redno zračijo bivalne prostore in skrbijo za zdrav način življenja. Ta vključuje vsakodnevno gibanje ter zdravo izbiro živil.

Kakšni so znaki gripe in kdaj je nujen obisk pri zdravniku?
Simptomi in znaki gripe so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Starostniki imajo razmeroma pogosto le vročino in motnje zavesti.
Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni.
Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben. Starejši naj bodo pozorni tudi na pojav zmedenost, prisotnost težkega dihanja in bolečin v prsnem in trebušnem predelu, pojav nenadne oslabelosti, prisotnost bruhanja,” poudarjajo pri NIJZ.

Pri starejših osebah cepljenje lahko prepreči pojav bolezni. (foto: Pexels.com)

Cepljenje proti girpi
Pri starejših osebah cepljenje lahko prepreči pojav bolezni, vsekakor pa prepreči težek potek bolezni oziroma zaplete. Pri NIJZ pa svetujejo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Bakterija pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih pljučnic. Poleg pljučnice pnevmokoki povzročajo meningitis, sepso in akutno vnetja srednjega ušesa. Do pnevmokoknih okužb, zlasti pljučnic, najpogosteje prihaja v hladnejših mesecih leta, ko je tudi več bolnikov z virozami in gripo. Zato je za zaščito zdravja predvsem starejših smiselno cepljenje tako proti gripi kot tudi proti pnevmokoknim okužbam.
Pri kroničnih bolnikih lahko zaradi gripe pričakujemo zaplete kronične bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poleg tega virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica,” še opozarjajo pri NIJZ.