Domači bezgovi napitki po receptih naših babic

foto: pexels..com

Včasih je meseca maja domala iz vsake hiše dišalo po osvežilni šabesi ali kuhanju bezgovega sirupa. V zadnjem času pa je priprava okusnih in zdravih napitkov iz bezgovih cvetov spet v porastu. Bezeg je zdravilen, napitek iz njega pa tudi osvežujoč in odlična izbira v vročih dneh, ki so pred nami.

Bezgove cvetove nabiramo v dopoldanskem času, v sončnem vremenu. Če prej dežuje, potem počakajmo z nabiranjem vsaj tri dni. Cvetov ne peremo, le vsakega temeljito pregledamo in odstranimo morebitne žuželke.

Poiskali smo najboljše in enostavne recepte, po katerih so bezgove cvetove pripravljale naše babice. Izberite tistega, ki vam najbolj ustreza in se lotite izdelave.

Iz bezgovih cvetov lahko pripravite sirup ali šabeso. (foto: Pixabay.com)

Bezgov sirup s kuhanjem
Potrebujemo 40 velikih bezgovih cvetov, 3 litre vode, dve do tri citronske kisline (po 25 gramov), tri limone in 3 kilograme sladkorja.

V večji lonec nalijemo vodo in kuhamo do vrenja, nato dodamo sladkor in citronsko kislino in mešamo, da se stopi. Odstavimo in pustimo, da se ohladi, šele nato v pripravljen sirup dodamo bezgove cvetove. Dodamo še čiste in na kolute narezane limone, dobro premešamo in pokrijemo. Pustimo stati dan in pol, vmes večkrat dobro premešamo. Sirup precedimo skozi gazo v temne steklenice, dobro jih zapremo in shranjujemo na temnem in hladnem. Ko steklenico odpremo, jo hranimo v hladilniku.

Bezgov sirup redčimo z navadno ali mineralno vodo. Okusen je tudi kot dodatek v limonadi ali čaju.

Bezgov sirup brez kuhanja
Potrebujemo 40 bezgovih cvetov, 1 limono, 1 liter vode, 25 gramov citronske kisline, kilo in pol sladkorja.

V večji steklen kozarec s pokrovom natlačimo bezgove cvetove in čez nalijemo vodo vse do vrha. Dodamo tudi na kolute narezano limono, dobro zapremo kozarec in močno pretresemo. Nato ga postavimo za 24 ur na toplo mesto, najbolje na sonce. Vmes večkrat pretresemo. Po pretečenem času vsebino kozarca precedimo skozi gazo in tekočino nalijemo v lonec. Dodamo citronsko kislino in sladkor in mešamo, da se slednji stopi. Sirup nato nalijemo v temne steklenice, dobro jih zapremo in shranjujemo na temnem in hladnem. Ko steklenico odpremo, jo hranimo v hladilniku.

Bezgov sirup redčimo z navadno ali mineralno vodo. Okusen je tudi kot dodatek v limonadi ali čaju.

Bezeg je zdravilen. (foto: Pixabay.com)

Šabesa
Šabesa pripravljamo sproti, saj se napitek dokaj hitro lahko pokvari.
Za pripravo boste potrebovali 10 litrov vode, 15 lepih bezgovih cvetov, 1 kilogram sladkorja, 3 limone, 1 dcl jabolčnega kisa, 25 g citronske kisline.

V večji lonec damo bezgove cvetove, natresemo še sladkor, dodamo citronsko kislino in zmešamo. Nato operemo limone, jih narežemo na kolute in dodamo. Dolijemo še jabolčni kis in ponovno dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo lonec na sobni temperaturi. Pripravek večkrat na dan premešamo, po 48 do 72 urah pa je pripravljen.