Artičoka: Naravno zdravilo, ki odpravlja previsok holesterol

Artičoke razstrupljajo, krepijo srce, črevesje, pomagajo pri hujšanju. (foto: Pixabay.com)

Artičoka je izredno zdravilna, je super živilo, ki odpravlja težave s holesterolom, krepi jetra, pomaga pri hujšanju. Iz našega organizma pospešeno izloča strupene snovi, za naša jetra je pravi tonik, saj z njo lahko zdravimo zamaščena jetra, otrdela jetra, lajšamo cirozo, vodenico in ostale težave z jetri.

Artičoka je močan naravni diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Čisti in krepi delovanje črevesja, v veliko pomoč je tudi pri uravnavanju prebave. Primerna je za sladkorne bolnike, blagodejno vpliva na delovanje srca, zato se jo priporoča tudi tistim, ki imajo težave s srcem in ožiljem.

Čaj iz artičok, ki lajša vse zgoraj naštete težave
Potrebujemo 2 sveža lista artičoke, 2 dl vode.

Lista artičoke sesekljamo in prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 15 minut, nato precedimo in pijemo pred vsako jedjo.

Artičoko lahko pripravite v solati.(foto: Pixabay.com)

Solata za spomladansko čiščenje organizma
Potrebujete 6 artičok, 250 gramov belušev (divjih ali gojenih), 2 žlici mletih mandljev, 2 dl kisle smetane, sok ene limone, sol in poper po okusu.

Trde, znanje liste artičoke odstranimo, ostale pa očistimo in operemo. Skuhamo jih skupaj z očiščenimi beluši v osoljeni vodi, ki smo ji dodali nekaj limonovega soka. Medtem zmeljemo mandlje in jih zmešamo s sladko smetano.

Kuhane artičoke narežemo na rezine, zmešamo jih z beluši in prelijemo z omako iz mandljev in smetane.

Opozorilo: Če artičoke dalj časa stojijo, izgubljajo barvo, postajajo zelene, zaradi delovanja bakterij pa tudi strupene. Presne so težko prebavljive in jih ne uporabljamo za prehrano.

Vir:
Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb, Ivan Lesinger