6 dejstev, zaradi katerih je plavanje tako zdravilno

Plavanje zdravilno deluje na naše telo. (foto: Pixabay.com)

Če je mogoče, plavajte vsaj trikrat na teden. Preberite, kako zdravilno plavanje deluje na naše telo.

Popolnoma vseeno je, koliko ste stari, plavanje je zelo priporočljivo za vse. Z njim okrepite in razmigate celo telo, izboljšate pa lahko tudi psihično zdravje.

Preberite, zakaj je plavanje tako koristno.

Foto: Pixabay.com

Krepi pljuča
Redno plavanje je zares odličen način, da krepite pljuča. Raziskave kažejo, da lahko na tak način povečate kapaciteto pljuč, da je celo koristnejše od vadbe joge. Med plavanjem je aktiviram ves zgornji del telesa, krepijo se mišice prsnega koša.

Zdravi sklepi
Med plavanjem ne občutimo svoje teže, zato je to zares odlična vadba tudi za vse tiste, ki imajo težave s sklepi. Čim pogostejše plavanje se tako priporoča tudi ljudem, ki imajo težave z artritisom. med plavanjem krepimo sklepe in vezi, s tem pa zmanjšujemo možnost za nova vnetja v sklepih.

Proti bolečinam v križu
Plavanje je idealno tudi za vse tiste, ki jih pogosto bolita križ, hrbtenica, vrat, ramena. S plavanjem se krepijo tudi hrbtne in trebušne mišice.

Pomoč pri hujšanju
Če boste trikrat tedensko po pol ure vašega časa namenili plavanju, boste veliko lažje tudi shujšali. Med pol urnim plavanjem porabimo namreč kar okrog 500 kalorij.

Upočasni se staranje
Plavanje upočasnjuje tudi staranje telesa. Polepša se videz kože, krepijo se organi, celice se hitreje obnavljajo. Plavanje v morski vodi pa pomaga tudi, da se iz telesa veliko hitreje izločajo strupeni toksini.

Za boljši spanec
Dokazali so tudi, da plavanje koristno vpliva na spanje. Je odličen način, s katerim se lahko uspešno borite proti nespečnosti.