Tudi ščetkanje zob odpravlja viruse

Foto: freepik.com

Colgate laboratorijski testi kažejo, da zobna pasta in ustna vodica odstranita 99,9 % virusa, ki povzroča COVID-19

V teku je program kliničnih raziskav za potrditev možnosti izdelkov za ustno uporabo za upočasnitev širjenja virusa

Laboratorijske študije kažejo, da zobne paste, ki vsebujejo cink ali kositer in ustne vodice s cetilpiridinijevim kloridom (CPC), za 99,9 odstotka nevtralizirajo virus, ki povzroča COVID-19. Študije so del raziskovalnega programa Colgate, ki vključuje klinične študije med okuženimi ljudmi za oceno učinkovitosti izdelkov za ustno nego pri zmanjševanju količine virusa v ustih, kar lahko upočasni prenos virusa COVID-19.

V laboratorijskih študijah – prve, ki so vključevale zobno pasto – sta zobna pasta Colgate Total in Meridol po dveh minutah stika nevtralizirala 99,9 % virusa. Ustne vodice Colgate Plax, Colgate Total in Colgate Zero so bile podobno učinkovite po 30 sekundah. Študije, končane oktobra, so bile izvedene v partnerstvu z Inštitutom za javno zdravje Rutgersove univerze in Regionalnimi laboratoriji za biološko varnost.

Rezultati kažejo, da lahko nekatere zobne paste in ustne vodice pomagajo zmanjšati širjenje virusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, tako da začasno zmanjšajo količino virusa v ustih. Po navedbah ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni se virus širi z dihalnimi kapljicami ali majhnimi delci, ki nastanejo, ko okužena oseba kašlja, kiha, poje, govori ali diha.

Čeprav ščetkanje in izpiranje nista zdravljenje ali način za popolno zaščito posameznika pred okužbo, lahko pripomoreta k zmanjšanju prenosa in upočasnitvi širjenja virusa in dopolnjujeta koristi, ki jih prinašajo nošenje mask, socialno distanciranje in pogosto umivanje rok.” je dejala dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinična direktorica. “Smo v zgodnjih fazah kliničnih preiskav, vendar so naši predhodni laboratorijski in klinični rezultati zelo obetavni.”

Dr. David Alland, vodja Centra za nalezljive bolezni in direktor Centra za odziv na COVID-19 in pripravljenost na pandemijo, ki je skupaj s sodelavci dr. Pradeepom Kumarjem in Riccardom Russom vodil Rutgersovo raziskavo, pravi: »Čeprav še ne poznamo prispevka virusa SARS CoV2, ki izvira iz ust, k prenosu COVID-19, lahko slina zagotovo vsebuje količine virusa, ki so primerljive s količino virusa v nosu in grlu. To kaže na to, da bi lahko zmanjšanje virusa v ustih preprečilo prenos v času, ko so izdelki za ustno nego aktivni.

Hkrati z laboratorijsko študijo je bila na Inštitutu Albert Einstein v Sao Paulu v Braziliji izvedena klinična študija, ki jo je sponzoriral Colgate in je vključevala približno 50 hospitaliziranih oseb s COVID-19. Ta študija je pokazala sposobnost nekaterih ustnih vodic Colgate, da začasno znatno zmanjšajo količino virusa v ustih. Raziskovalci nameravajo svoje ugotovitve deliti v začetku decembra. Dodatne klinične raziskave o zobni pasti in ustnih vodicah, ki jih podpira Colgate, so v zgodnji fazi na Rutgersu, Einsteinovem inštitutu in na Stomatološki fakulteti Univerze v Severni Karolini Adams, pri čemer je v teh študijah sodelovalo približno 260 ljudi s COVID-19.

Colgate sodeluje s številnimi raziskovalci po vsem svetu pri izvajanju kliničnih raziskav, da bi raziskal potencial izdelkov za nego ustne votline za zmanjšanje virusnih obremenitev v ustih kot strategijo zmanjševanja tveganja,” je dejala dr. Ryan. “Menimo, da ima ustna nega poleg drugih preventivnih ukrepov tudi vlogo pri boju proti svetovni pandemiji.”

Kot vodilni svetovni zaupanja vredni strokovnjak za zobozdravstvo je Colgate predan vodenju v znanosti in zagotavljanju, da se njegovi izdelki odzivajo na zdravstvene izzive in ustrezajo potrebam potrošnikov. Za več informacij o učinkih ustne higiene na splošno zdravje in dodatne vpoglede na ustno masko ter druge teme obiščite www.colgate.com.

Brezplačna objava