Vadimo doma: Vaje za zdravo hrbtenico in dobro počutje

Vsak dan namente nekaj časa tudi gibanju. (foto: Freepik.com)

Vsak dan si vzemite nekaj minut tudi za vadbo, s katero boste okrepili mišice, se razgibali in si izboljšali počutje. Redno izvajanje vaj pa vrača telesu tudi energijo in dobro voljo.

V posnetku spodaj sta prikazani dve vaji. Prva je namenjena kolenom in kolkom, druga pa hrbtenici.

“Vaja aktiviranja meridiana žolčnika, povečuje gibljivost ramen, kolčnih sklepov, kolen in gležnjev, saj tako poteka sam maridian. Začne se v točki očesne jamice, gre proti čeljustnemu sklepu, nato v sence, okoli ušes, čez temenice in senčnice, zatilja, ramena in vzdolž prsnega koša, kolkov, zunanje strani nog in gležnja in se konča pri zunanjem robu nohta prstanca na nogi. Enako poteka tudi na drugi strani,” pojasnjuje vaditeljica Ula Hribar Babinski.

Poleg meridiana žolčnika aktiviramo še meridian tankega črevesa na roki in na notranji strani stegen, trebušne slinavke in vranice, mehurja in ledvic.

Vaja raztegovanja hrbtenice pa razteza stranski del trupa. Krepi:

  • roke,
  • povečuje gibljivost kolkov,
  • povečuje občutek za ravnotežje,
  • pospešuje delovanje ledvic,
  • pomirja.

Vaji sta povezani. Najprej naredite prvo, sledi druga in ponovite na drugi strani. To je en set. Ponovite tri take sete.

“Priporočam vam, da vaji redno ponavljate vsak dan. Pozornost velja le v primeru ledvičnih kamnov, s to vajo jih lahko premaknete, zato jih odsvetujem,” poudarja Ula.

Telovadite z Ulo v živo

V kolikor bi želelli telovaditi z mano ob torkih zvečer (18.00-19.00) ali petkih zjutraj (9.00-10.0), mi sporočite v Messenger in uredimo vašo udeležbo. Tukaj me najdete: https://www.facebook.com/Za-zdravo-hrbtenico-105352474390508/?epa=SEARCH_BOX