Super nasveti, s katerimi boste na naraven način takoj pregnali uši z rastlin

Rastlinske uši lahko odstranite s pomočjo milnice ali eteričnih olj. (foto: Pixabay.com)

Ali ste vedeli, da obstaja preko štiri tisoč vrst rastlinskih uši, od tega je 250 zelo škodljivih. Rastlinske uši so najpogostejša težava, ki se pogosto loti vaši rož in vrtnin. Ti mali insekti uničujejo stebla rastlin, pijejo njene sokove in povzročajo sušenje in odmiranje. Poleg tega pa rastlinske uši pogosto prenašajo tudi druge bolezni, s katerimi rastlino okužijo.

K sreči pa lahko uši hitro odpravite tudi s pomočjo naravnih nasvetov. Z njimi na svoje rastline ne nanašate strupenih primesi, so pa ravno tako učinkoviti.

Preberite, kateri so najboljši naravni nasveti, s katerimi vam bo uspelo takoj odstraniti rastlinske uši.

Fizično odstranjevanje
Fizično odstranjevanje uši pride v poštev takoj na začetku, ko opazite le nekaj uši. Pomembno je, da odstranite vse listke in stebla, kjer se uši nahajajo. Te pa odvržete v vodo, v kateri je milnica, da uši uničite.

Milnica
Uši lahko uspešno odstranite z mešanico vode in detergenta za pomivanje posode. Zmešajte dva decilitra vode in za približno eno jušno žlico detergenta za pomivanje posode in s takšno mešanico pršite po listih in steblih, kjer opazite uši.

Eterična olja
Rastlinske uši uničijo tudi določena eterična olja. Zmešajte skupaj po pet kapljic eteričnega olja timijana, paprike, nageljnovih žbic in rožmarina. Dodajte dva decilitra vode in mešanico nalijte v plastenko z razpršilom. S takšno mešanico pršite povsod, kjer opazite uši. Mešanica uniči uši in tudi njihova jajčeca.

Pikapolonice
Nekateri insekti so koristni. Če imate v svojem vrtu pikapolonice, jih pustite. One namreč jedo uši.

Pikapolonice jedo uši. (foto: Pixabay.com)