Recept bralke: To je domača začimba, brez katere ne boste več kuhali

Priprava je enostavna, začimba pa postane nepogrešljiva v kuhinji. (foto: P. L.)

Naredite jo sami, sestavljena je iz treh sestavin in nad njo boste tako navdušeni, da si kuhanja brez ne boste več znali predstavljati. Domača začimba izboljša vsako jed!

Recept za preprosto začimbo, s katero boste izboljšali mnogo jedi, nam je zaupala naša bralka, ki nam je pisala na naš elektronski naslov. Takole je zapisala:

»To začimbo pripravljam že nekaj let in odkar sem jo pripravila prvič, sem nad njo zares navdušena. Lahko jo uporabim skoraj pri vsaki jedi. In odkar kuham z njo, so naši obroki bolj okusni. Poskusite, prepričala bo tudi vas!«

Za pripravo domače začimbe boste potrebovali kilogram piranske morske drobno mlete soli, kilogram svežega peteršilja in kilogram in pol česna.

Najprej očistite peteršilj, nato olupite še ves česen. Oboje dobro zmešajte v mešalniku, naj bo res čim bolj drobno sesekljano. Nato zmes dajte v velik lonec, nasujte še sol in dobro premešajte. Pokrijte in pustite čez noč.

Naslednjega dne spet dobro premešajte, nato pa začimbo nadevajte v manjše steklene kozarčke. Dobro zaprite.

»Iz te količine boste dobili približno pet manjših kozarčkov začimbe, kar je povsem dovolj za leto dni, pa lahko eno brez skrbi podarite tudi sosedi,« je zapisala naša bralka.

Za kaj vse lahko uporabite domačo začimbo iz česna in peteršilja?
»Začimba je odlična za vse vrste juh, od zelenjavnih, gobovih, goveje juhe, tudi za bograč, golaž, razne mineštre. Kadar pražim čebulo, jo dodam pol žličke ob koncu praženja, počakam, da česen zadiši, nato pa dolijem vodo ali dodam ostale sestavine,« svetuje bralka.

Odlična je tudi v vseh rižotah, še posebej zelenjavni in morski. Pa na pici, v raznih omakah. Nepogrešljiva je tudi kot marinada za svinjske zrezke ali celega piščanca. »Dan prej namažite zrezke, kos pečenke, piščanca z začimbo, dolijte olje in marinirajte 24 ur. Ni boljše pečenke!«


Bralka pa še opozarja, da morate paziti, da se česen in peteršilj pri pripravi obroka ne zapečeta preveč. »Če boste začimbo prismodili, bo dala grenak priokus.«

Začimba bo še boljša, če boste imeli domače sestavine. (foto: P. L.)