Prepoved prehajanja med občinami: Kdaj se bo sprostil ta ukrep?

(Foto: Freepik.com)

Odbora DZ za zdravstvo in za notranje zadeve sta na skupni seji razpravljala o ukrepu, ki prepoveduje prehajanje med občinami v času epidemije. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je ukrep bistveno pripomogel, da se epidemija ustavlja. “Pogovarjamo se o odpravi ukrepa, a še prej čakamo na vzorčno testiranje,” je dejal minister Tomaž Gantar.

Sejo obeh odborov so zahtevali v opozicijski Levici, kjer po besedah poslanke Nataše Sukič menijo, da gre za arbitraren, prekomeren in neživljenjski ukrep, ki ne more zajeziti epidemije novega koronavirusa, pač pa se je treba usmeriti v epicentre, to je domove za starejše.

Omejevanje gibanja v času širjenja nalezljive bolezni je po zakonu po njenih besedah sicer dopusten ukrep, a mora biti hkrati sorazmeren in nujno potreben za dosego legitimnega cilja. V tem primeru za dosego želenega cilja ni nujen, je dejala.

Ukrep je bil eden ključnih, da se je krivulja pri omejevanju koronavirusa obrnila v pozitivno smer

Kot je izpostavil minister za zdravje Gantar, je bil ukrep po mnenju strokovne svetovalne skupine eden ključnih, da se je krivulja pri omejevanju koronavirusa obrnila v pozitivno smer. Tudi drugi ukrepi so bili po njegovem mnenju potrebni. “Zaradi njih se lahko danes sploh pogovarjamo o tem, da lahko ukrepe sproščamo,” je dejal.

O sprostitvi prepovedi gibanja med občinami se odgovorni po njegovih besedah že pogovarjajo, a med drugim čakajo tudi rezultate vzorčnega testiranja ljudi, ki ga izvajajo te dni. “Z njim bomo dobili bistveno boljšo sliko, kaj se v dogaja v populaciji. Potem bomo videli, kaj in na kakšen način lahko sproščamo,” je dejal.

Ukrepi bodo odpravljeni takoj, ko bo stroka ocenila, da je to mogoče. (foto: Pixabay.com)

Spomnil pa je, da je dogovor na ravni EU, da se ukrepe rahlja postopno. “Lahko naenkrat sprostimo 80 odstotkov ukrepov, a bi bilo treba čez teden dni znova zapirati, ukrepi pa bi trajali bistveno dlje in bi bili bolj restriktivni,” je opozoril.

Ob tem je minister Aleš Hojs poudaril, da bodo ukrepi odpravljeni takoj, ko bo stroka ocenila, da je to mogoče, pomembno izhodišče pri tem pa bo vzorčno testiranje.

Povzeto po STA