Tako regratovi kot tudi bezgovi cvetovi so lahko dolična popestritev v kulinariki. Oboje lahko ocvremo v pivskem testu in okušamo nekoliko drugačno, vsekakor pa zanimivo jed.
Pivsko testo
Za pivsko testo bomo potrebovali tri decilitre piva, dve jajci, 30 dag moke in ščepec soli.
Sestavine zmešamo z mešalnikom in pivsko testo je pripravljeno.
Vanj potopimo vsak bezgov cvet posebej in spečemo na vročem olju do zlatorumene barve. Enako naredimo tudi z regratovimi cvetovi.
Testo za palačinke z vinom
Za testo za paličnke z dodatkom belega vina bomo potrebovali dve jajci, dva decilitra belega vina, 250 gramov moke, deciliter olja, 10 gramov sladkorja, ščepec soli.
Beljake ločimo od rumenjakov. Med rumenjake zamešamo vino, olje, moko, sladkor in sol. Zmešamo z mešalnikom, na koncu pa dodamo še sneg iz beljakov.
Vanj potopimo vsak bezgov cvet posebej in spečemo na vročem olju do zlatorumene barve. Enako naredimo tudi z regratovimi cvetovi.
Jajce s sirom
Za pripravo potrebujemo dve jajci, nekaj rezin sira, sol, poper.
Razžvrkljamo jajci, dodamo narezan sir, sol in poper. Nato zmesi primešamo še bezgove ali regratove cvetove, lahko pa oboje. Zlijemo v segreto ponev, v katero smo nalili nekaj olja in zapečemo omleto iz obeh strani.