Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev: Najpogostejša vprašanja

Odlok med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice. (foto: Pixabay.com)

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Prepoved odloka bo veljala do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Odlok) je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Prej omenjeni odlok pa ne prepoveduje ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji. Ravno tako Odlok ne prepoveduje proizvodnje, predelave ipd. ter ne posega v ureditev razmerij med delavcem in delodajalcem.

V skladu z Odlokom so dovoljene le izjeme, ki so navedene v 2. členu Odloka. To so:

prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
lekarne,
prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
kmetijske prodajalne,
bencinske servise,
banke,
pošto,
dostavne službe,
trafike in kioske za prodajo časopisov in revij
druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja,
prodajalne s hrano za živali ter
vrtnarije, drevesnice in cvetličarne,
gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.
prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,
prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles), storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela), osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, frizerske in kozmetične salone,
športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih,
salone za nego psov in mačk ter ostalih živali*.
*Izjeme začnejo veljati 4. maja 2020.

Več si preberite TUKAJ.

Spet si lahko privoščite sladoled. (foto: Pixabay.com)

Pogosta vprašanja, posodobljeno 22. 4. ob 16.00

Ali lahko nudim “take away” kavo ali drugo pijačo?

V skladu s spremembo Odloka je dovoljen tudi osebni prevzem kave ali druge pijače, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošnikom (npr. “take away”, “to go”, “drive in”)

Ali lahko odprta popravljalnica čevljev?

Ne. Omenjeno ne sodi med izjeme v skladu z Odlokom, zato začasno ne sme biti odprta.

Ali je lahko odprta prodajalna z mobilno telefonijo?

Da. Prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo sodijo med izjeme in so zato lahko odprte.

Ali je lahko odprta prodajalna z opremo za fotografiranje in video?

Da. Prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo sodijo med izjeme in so zato lahko odprte.

Pri izvajanju vseh storitev je potrebno dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodil Ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov.

Ali se lahko prodaja kolesarska oprema v šotoru 200m2 na parkirišču pred trgovskim centrom?

Da. Gre za prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora in niso prodajalna v trgovskih centrih, zato bodo skladno z odlokom lahko odprte od 4.5.2020.

Ali je lahko odprta šiviljska delavnica?

Ne. Omenjeno ne sodi med izjeme v skladu z Odlokom, zato začasno ne sme biti odprta.

Obratovanje planinskih koč je dovoljeno, vendar zgolj v primeru, da se hrana in pijača strežeta po sistemu “take away”. (foto: Pixabay.com)

Ali je dovoljeno obratovanje planinskih koč?

Obratovanje planinskih koč je dovoljeno, vendar zgolj v primeru, da se hrana in pijača strežeta po sistemu “take away”. Nastanitev v kočah ni dovoljena.

Pri izvajanju vseh storitev je potrebno dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodil Ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov.

Ali se dovoljeno opravljanje storitev usnjarske dejavnosti, tekstilne dejavnosti, fotografske dejavnosti, tiskanje in prevzem raznih vabil pri tiskarjih, fotografi, šivilje, čevljarji, torbarji, tudi izdelovanje zaves in montaža pri stranki?

Ne. Odlok ne določa izjeme za nobeno od zgoraj naštetih dejavnosti.

Kako je s prodajalnami in servisi motornih koles? Ali lahko opravljajo svojo dejavnost?

Prodajalne in servisi motornih koles predstavljajo izjemo od začasne prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom.

Ali je od 20.4. tudi v trgovskem centru lahko odprta prodajalna, ki prodaja tehnično blago (npr. računalniki, printerji, bela tehnika….).?

Skladno s 15. točko 2. člena Odloka so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blaga, lahko odprte, ne glede na to ali obratujejo kot samostojne prodajalne ali v okviru trgovskega centra. Dovoljeno je tudi obratovanje servisnih delavnic, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga in so kot izjema določene v 18. točki.

Ali so lahko skladno z odlokom odprte optične prodajalne, ki poleg korekcijskih očal in leč prodajajo tudi sončna očala?

V kolikor so to prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora in niso prodajalna v trgovskih centrih, bodo skladno z odlokom lahko odprte od 4.5.2020.

Ali so osnovni tečaji socializacije psov in sprehajanje psov mogoči skladno z določili odloka?

Individualna šolanja psov na prostem in sprehajanje psov so skladno z odlokom določeni kot izjema, saj se opravljajo kot storitev na prostem in tako dovoljeni.

Pri izvajanju vseh storitev je potrebno dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodil Ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov.

Ali lahko prodajam hrano in sladoled v kiosku?

V skladu s spremembo Odloka je dovoljen osebni prevzem blaga ali hrane, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošnikom (npr. “take away”, “to go”, “drive in”). Glede na navedeno menimo, da v kolikor osebni prevzem hrane (sladoleda) na prevzemnih mestih zagotavlja minimalni stik s potrošniki ter se dosledno upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodila Ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov, je v skladu z Odlokom in se torej lahko opravlja. V konkretnem primeru (prodaja sladoleda) se odsvetuje izdaja sladoleda s kornetom. Poudarjamo tudi, da absolutno ni namen odloka, da bi se kupci zadrževali ali celo posedali ob gostinskem objektu. Slednje v skladu z Odlokom še vedno ni dovoljeno.

Bencinski servis ima bar, ki je od bencinskega servisa ločen z vrati. Ali bar lahko ostane odprt?

V baru se opravlja gostinska dejavnost, zato ne predstavlja izjeme v skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Bencinski servis pa je v skladu z Odlokom izjema in je lahko še naprej odprt.

Avtopralnice ostajajo zaprte. (foto: Pixabay.com)

Ali so avtopralnice lahko odprte?

Ne, Odlok ne določa izjeme za avtopralnice. Odlok pa se ne nanaša na razmerja med podjetji, zato je mogoče te storitve izvajati za podjetja vključno z zagotavljanjem teh storitev izvajanje javnih služb (npr. policija, gasilci, reševalci).

Ali so pekarne in mesnice lahko odprte v skladu z Odlokom?

Odlok med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice. Pri tem pa je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejitev števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

Še več odgovorov pa boste našli TUKAJ.