Naredite sami: Učinkoviti pripravki, ki hitro odženejo komarje in druge insekte

(foto: Pexels.com)

Poletje je pred vrati, z njim prihajajo toplejši dnevi, lepi večeri, ko bomo raje posedali zunaj, a žal tudi številni insekti, ki motijo naš mir in nadležno pikajo.

A brez skrbi, pripravili smo nekaj učinkovitih nasvetov, s katerimi boste takoj odgnali komarje stran in uživali v dolgih poletnih večerih.

Komarji, muhe, ose, čebele, pajki in še kaj bi se lahko našlo na seznamu nepriljubljenih gostov, ki se povabijo kar sami. Ne potrebujete sredstev, ki vsebujejo kemikalije in so največkrat tudi draga, sami lahko izdelate pripravke, s katerimi boste ravno tako učinkovito odganjali mrčes.

Pripravek proti komarjem
Potrebovali boste steklen kozarec, ped do deset kapljic eteričnega olja limone, evkaliptusa, limonske trave, pol sveže limone – narežite jo na kolobarje, dve vejici rožmarina in plavajočo svečko.

Vse naštete sestavine dajte v kozarec, nato pa vanj nalijte še vodo skoraj do vrha, na vrh postavite še plavajočo svečko. Kozarec postavite na mizo, na balkon ali teraso. Da bo sredstvo bolj učinkovalo, zamešajte sestavine šele proti večeru, ko se prične mračiti, pa prižgite svečko. Vonj bo pregnal komarje.

Foto: Pixabay.com

Pršilo proti komarjem
Potrebovali boste 15 do 20 kapljic eteričnega olja sivke, deset kapljic limonske trave in deciliter vode. Mešanico nalijte v stekleničko z razpršilom in zvečer popršite po terasi ali balkonu, pod mizo. Mešanico lahko pršite tudi po rokah in nogah. Vonj bo odgnal komarje stran.

Odganjalec muh
Muhe ne marajo svetlečih stvari, zato jih bo ta zanimiv pripravek takoj odgnal. V steklen kozarec nalijte vodo, nato pa vanj potopite kovanec. Postavite na sonce. Kovanec se bo svetil in odganjal muhe.